• 5

Domaća kompanija koja je radila za strane trgovinske lance sad pravi softver za nove kase: "U Srbiji curi rok"

Tranzicioni period za novu fiskalizaciju je počeo 1. novembra 2021. a završava se 30. aprila ove godine, što znači da su od 1. maja 2022. svi poreski obveznici obavezni da implementiraju nove fiskalne zakone i posluju na taj način

  • 5
Fiskalna kasa

Foto: Fiscal Solutions, Pixabay

Prošao je rok do kada su privrednici mogli da se jave za subvencije za nabavku novih fiskalnih uređaja za novi sistem fiskalizacije a u aprilu će biti i datum kada će morati potpuno da pređu na novi sistem.

Zbog toga i apel da se krene na vreme, jer se može dogoditi da na proleće bude prevelika gužva ukoliko svi budu čekali poslednji čas. Građani će putem QR koda moći da provere legalnost svakog računa.

Odnosno, moći ćete da proverite kod prodavca robu ili uslugu, da li je taj fiskalni račun završio u evidenciji Poreske uprave i da li je fiskalizovan u skladu sa zakonom. Preciznije, građani postaju na neki način kontrolori fiskalnih računa.

A kako izgleda sam proces sa druge strane, odnosno, kako treba da izgleda uređaj? O tim temama razgovarali smo sa predstavnicima kompanije Fiscal Solutions koja radi na softveru za fiskcalizaciju.

"Prelaskom na novi sistem fiskalizacije Republika Srbija utiče na smanjenje operativnih troškova poreskih obveznika i bolji poslovni ambijent. Takođe doprinosi smanjenju sive ekonomije i mogućnosti zloupotrebe, povećava zaštitu potrošača i omogućava modernije vidove poslovanja", rekla je za Telegraf Biznis Teodora Dunčić, marketing menadžer u kompaniji Fiscal Solutions.

Reč je o kompaniji koja postoji na tržištu skoro 20 godina i bavi se proizvodnjom softvera za fiskalizaciju za velike internacionalne trgovačke lance.

Kao lider u fiskalizaciji na međunarodnom tržištu posluju u 18 različitih fiskalnih sistema širom Evrope, tako da imaju iskustva sa različitim fiskalnim zakonima i Poreskim Upravama.

"Malo vremena je ostalo do isteka tranzicionog perioda i početka obavezne primene novog zakona. Stoga, savet svim poreskim obveznicima je da što pre krenu u proces implemetacije, ako već nisu. U sklopu novog fiskalnog sistema poreski obveznici moraju koristiti sertifikovanu POS aplikaciju - ESIR (elektronski sistem za izdavanje računa), kao i sertifikovani LPFR (procesor fiskalnih računa). U zavisnosti od arhitekture sistema koju će poreski obveznici izabrati elementi nove fiskalizacije mogu biti različiti, ali za sve je potrebno vreme, tako da još jednom napominjemo važnost vremenskog faktora u procesu’’ - ističe Teodora.

Upravo zbog svog znanja i iskustva Fiscal Solutions kompaniji su dali poverenje velike kompanije, kao što su Deichaman, Ikea, New Yorker, Cineplex, Koton, Springfield, Metro Cash and Carry, OMV, Ecco, Women’ Secret i mnogi drugi.

Ko su proizvođači?

 

U Srbiji trenutno ima nekoliko proizvođača koji su nedavno predstavili svoja hardverska i softverska rešenja, i istakli da su na vreme počeli pripreme i kreirali rešenja koja su dostupna korisnicima, te da mogu da odgovore na zahteve i države i potrošača.

Hardverska i softverska rešenja za uvođenje novog modela fiskalizacije predstavili su:

Milica Kujundžić i Teodora Dunčić Magazin na stastanku u MInistarstvu finansija

Foto: Fiscal Solutions

„Int Raster doo“, „Galeb Electronics“, „TIM CODE – poslovni softver doo“, „Fleet management team doo“, „Moja kasa doo“, „Fusion its“, „2D Soft doo“, „ProudSourceIT doo“, „Sparkom P.R.“ , „Daria Memiš PR Fismod“, „Fiscal solutions“, „Digit Group doo“, „HCP doo“ i

„CORNERSTONE“.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi će biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati.

Video: Još 10 dana prijave za subvencije za eFiskalizaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    6. februar 2022 | 08:43

    A advokati i taksisti?

  • Perke

    6. februar 2022 | 07:58

    Konačno da dočekamo fiskalne na pijacama i kod majstora! Polako se uvodi red i puni kasa u ovoj zemlji... Hvala Bogu!

  • Softver

    5. februar 2022 | 21:12

    Ko hoce zaista najbolji software i regionu za ovakve stvari neka potrazi na netu Luceed. Radi ga firma iz Zagreba, nesto bolje necete naci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>