• 0

Američko-iranski pregovori zaustavljaju rast cena nafte?

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija, omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom

  • 0
nafta Foto: Unsplash

Novi signali o tome da se privode kraju pregovori između američkih i iranskih zvaničnika o oživljavanju sporazuma kojim se ograničava razvoj nuklearnog oružja u Iranu, mogli bi da zaustave cene nafte, koje su u petak dostigle višegodišnje maksimume, kažu trgovci.

Ako Sjedinjene Države ukinu sankcije Iranu, to bi doprinelo povećanju isporuka i većoj ponudi nafte na globalnom tržištu.

Evropska nafta Brent je pojeftinila za pet centi ili za 0,1 posto, na 93,22 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u Aziji. prenosi Rojters. Brent, koji se smatra referencom za cene crnog zlata na globalnom tržištu, zaključen je u petak na nivou na 93,27 dolara po barelu.

Cena američke nafte WTI je oslabila danas za 63 centa na 91,68 dolara za barel.

SAD su u petak obnovile odluku o ublažavanju sankcija, omogućivši nastavak međunarodne nuklearne saradnje s Iranom, na projektima osmišljenim da spreče korišćenje iranskih nuklearnih pogona za razvoj oružja.

Jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je u petak da ublažavanje sankcija treba da omogući tehničke razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali da "to ne znači da su Sjedinjene Države na ivici postizanja sporazuma o njegovoj obnovi".

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan evropski zvaničnik je izjavio da će se najviši izaslanici dve strane u pregovorima - koji su indirektni jer je Iran do sada odbijao da sedne za sto sa američkim diplomatama - verovatno sastati u utorak u Beču.

- Američki predsednik Bajden i dalje želi da pregovaramo u Beču. To je znak našeg uverenja da sporazum nije mrtav, da moramo da ga oživimo jer je to u našem interesu - rekao je u nedelju uveče Rob Mali, američki izaslanik za Iran, gostujući u jednoj televizijskoj emisiji.

S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova je u subotu ocenio da potez SAD o ublažavanju sankcija Teheranu nije dovoljan i da Vašington treba da pruži garancije za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015, sklopljenog sa velikim zapadnim silama.

Izraelski premijer, Naftali Benet, izjavio je juče da je razgovarao sa Bajdenom o modalitetima da se zaustavi iranski nuklearni program.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>