• 18

Oglasio se autor dizajna sporne evrokovanice: "Povlačim svoj predlog, odričem se bilo kakvih prava"

Hrvatska Komisija za novac će danas održati sednicu na kojoj će se, između ostalog, procenjivati o dopisu Stjepana Pranjkovića, autora sporne evrokovanice

  • 18

Nakon višednevne rasprave o dizajnu aktuelne hrvatske kovanice od 1 evra, na kojoj je prikaz kune, ovoj "sagi" se možda nazire kraj.

Naime, Komisija za novac je juče uveče dobila dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini", za naličje evrokovanice od 1 evra, saopštila je Hrvatska narodna banka (HNB), a preneo je Večernji.

"Poštovana gospođo Jakir-Bajo, poštovani članovi Komisije za novac, bila mi je izuzetna čast učestvovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske evrokovanice. Međutim, podstaknut neprijatnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano za moj dizajn naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučem svoj predlog dizajna za ovaj motiv, te se odričem bilo kakvih prava po osnovi učestvovanja na konkursu za motiv kovanice od jednog evra", stoji u dopisu i dodaje se:

"Ovu odluku sam doneo kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljim mogućim neizvesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do sporova koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao nameru da povredim ničija osećanja, te se zbog toga svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti".

Komisija za novac će danas održati sednicu na kojoj će se, između ostalog, diskutovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost, kako prenosi Večernji, biti obaveštena.

Podsećamo, povodom cele ove situacije Telegraf Biznis je kontaktirao i škotskog fotografa koji tvrdi da je za dizajn kune na evrokovanici ukradena njegova fotografija iz 2005. godine. Takođe, kontaktirali smo i Pranjkovića, ali do ovog momenta nismo dobili odgovor na upit.

Video: Predstavljen izgled hrvatske kovanice evra sa likom Nikole Tesle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    7. februar 2022 | 11:37

    Prisvajaju sve tudje ...(kao i Teslu)

  • мики 011

    7. februar 2022 | 11:13

    Ovi bre sve zivo i mrtvo da prisvoje🤦‍♂️

  • deks

    7. februar 2022 | 12:12

    A sta smo mi uradili zbog Tesle,tu je morala drzva da reaguje i zaustavi prisvajanje Nikole Tesle Srbina po ocu i majci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>