• 1

Dolar je kroz istoriju pretrpeo razne promene, ali ova bi bila presedan: FED još uvek "vaga"

Indija je prošle nedelje rekla da je u planu njena nacionalna valuta u digitalnom izdanju, a Kina uveliko testira e-juan. Da li i Amerika kreće tim putem?

  • 1
Novac, pare, dolar

Foto: Shutterstock

Od svog uspostavljanja, kao nacionalne valute SAD, dolar je prošao kroz mnoga "ažuriranja" i promene, ali ništa ne može da se poredi sa predlogom o kojem se danas raspravlja.

Sjedinjene Države oprezno razmatraju da li da usvoje digitalnu verziju svoje valute, koja je "pogodnija" za današnji svet, sve više okrenut bezgotovinskom novcu.

To bi dovelo do jedne od najfundamentalnijih transformacija američkog dolara.

U tom scenariju, SAD ne bi samo kovale novčiće i štampale papirne novčanice, već bi izdavale i digitalnu gotovinu ili digitalnu valutu centralne banke (CBDC), koja bi se čuvala u aplikacijama ili "digitalnim novčanicima" na pametnim telefonima.

Dakle, taj potez bi bio svojevrsni odgovor FED-a na trend rasta kriptovaluta, za koje su mnoge svetske banke više puta upozoravale da deluju "preteće" po centralizovane finansijske sisteme.

Npr.org izveštava da bi, u slučaju digitalnog dolara, moglo da se plaća kao sada kada se koriste Venmo ili Apple Pay. To je vizija bezgotovinske budućnosti koju druge zemlje već prihvataju. Kina je, na primer, već predstavila digitalni juan na probnoj osnovi.

Indija je prošle nedelje rekla da će takođe predstaviti digitalnu rupiju. Sada SAD "vagaju" da li žele da uđu u tu igru. Prošlog meseca, Federalne rezerve su objavile dugo očekivani dokument, izlažući prednosti i nedostatke digitalne valute.

Američka centralna banka kaže da je to prvi korak, koji treba da pokrene važan razgovor među kreatorima politike i prikupi povratne informacije - počev od prosečnih ljudi do nekih od najvećih finansijskih institucija u zemlji.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>