• 2

Danas kreće kontrola buke u beogradskim lokalima: Predviđene su i kazne za kršenje norme

Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenih objekata

  • 2
lepo suncano vremenska prognoza šetnja odmor BEOGRAD ATMOSFERA PRAZNICI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Od danas, 8. februara, Komunalna milicija počinje sa merenjem i kontrolisanjem nivoa buke u Beogradu. Cilj je, kako kažu, da građani imaju miran san.

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije kaže za RTS da će se buka meriti posebnim aparatom i da tokom dana - ona koja dolazi iz ugostiteljskih objekata - ne bi smela da pređe 60 decibela.

Za prekoračenja su predviđene i kazne.

Šekularac je detaljnije objasnio da će se buka meriti akreditovanim i sofisticiranim uređajem renomiranog danskog proizvođača.

- Način merenja je određen Odlukom o načinu merenja buke gde će se sa referentnih tačaka i mesta ispred objekata meriti buka. Komunalna milicija će se ponašati u odnosu na prekoračenja. Ili će izdati prekršajni nalog ili upozoriti lice, ali će biti i najdrastičnije mere - privremeno oduzumanje emitera buke, mikseta i slično. Ili će inicirati kod inspekcije zabranu obavljanja delatnosti određenog objekta - rekao je Šekularac i dodao da je "osnovni preduslov akustičko zoniranje grada".

- U zavisnosti od toga da li se buka meri danju ili noću, ona može da bude od 35 do 60 decibela. Postoji šest zona u odnosu na koje je Grad podeljen, i shodno tome, zoniranje je i izvršeno - kaže rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije. Preko dana, dodaje, buka ne bi smela da pređe 60, a noću 50 decibela.

kafić

Foto: Pixabay

- Svakodnevno dobijamo prijave iz te oblasti, a do sada nismo imali normativu i bili smo nemoćni. Pripremili smo se za ovo i u pogledu ljudi i u pogledu tehnike. Komunalni milicioneri su prošli različite obuke da bi danas izašli na teren i reagovali. Apelujem na ugostitelje da sve aktivnosti upodobe pravu građana na normalan i miran san, da svoje objekte zvučno izoluju da ne bismo morali da reagujemo - naveo je Šekularac.

Što se tiče buke iz ugostiteljskog objekta, građani bi, napominje, trebalo da se obrate isključivo Komunalnoj miliciji.

- Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenihobjekata. To je neki drugi delokrug rada, to nije predmet analize i kontrole Komunalne milicije u ovom trenutku - zaključio je Šekularac.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    8. februar 2022 | 13:19

    U Zrenjeninu isto i to pored crkve

  • T

    8. februar 2022 | 12:10

    Nije samo Beograd problem, u Kikindi postoji diskoteka u samom centru grada koja godinama maltretira komsije do ranih jutarnjih casova i niko nista ne preduzima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>