• 0

Guverner Bejli građanima: "Ne tražite povećanje plata, bez obzira na velike troškove života"

Britanski premijer Boris Džonson i radnički sindikati su među onima koji su osudili izjave Endrua Bejlija

  • 0
Plata minimalac novac biznis Foto: Shutterstock

Guverner Banke Engleske, Endru Bejli, nedavno je upozorio na rizik da će se inflacija, koja je već dostigla 30-godišnji maksimum u toj zemlji, oteti kontroli ako se ne ograniči povećanje plata.

- Da me shvatite pogrešno, ne kažem da niko ne treba da poveća plate, već da moramo da pokažemo suzdržanost u pregovorima o zaradi, inače će se inflacija izmaći kontroli - rekao je Bejli.

Drugim rečima, rekao je Britancima da ne bi trebalo da traže povećanje plata ove godine, čak i dok se zemlja bori sa najvećom krizom troškova u poslednjih nekoliko decenija, a time je izazvao ozbiljnu reakciju u javnosti, prenosi danas CNBC.

Britanski premijer Boris Džonson i radnički sindikati su među onima koji su osudili izjave Endrua Bejlija, koji je prošle nedelje takođe kazao kako "zaposleni ne bi trebalo da vrše pritisak na svoje šefove da povećaju plate, jer je privredi potrebno vreme da se ponovo kalibrira usred rastuće inflacije".

Govoreći za BBC nekoliko sati nakon što je centralna banka uvela uzastopna povećanja kamatnih stopa, guverner je rekao da bi kompanije trebalo da uspostave "ograničenje" u pregovorima o platama, kako bi pomogle u borbi protiv visoke inflacije.

Na pitanje britanskog servisa vezano za to da li Banka traži od radnika da ne zahtevaju velika povećanja plata, Bejli je rekao: "Uopšteno govoreći, da".

- Iako bi to bilo "bolno" za radnike, potrebno je "umereno povećanje plata", kako bi se sprečilo da se inflacija učvrsti - napomenuo je Britanac.

Njegovi komentari, dodaje CNBC, odgovaraju ekonomskoj teoriji da povećanje plata dovodi do veće inflacije. Kako plate rastu, rastu i troškovi proizvodnje dobara i usluga, što dovodi do toga da kompanije potrošačima naplaćuju više, čime naduvavaju troškove života.

U već inflatornom okruženju, to bi moglo da dovede do začaranog kruga poznatog kao "spirala plata-cena" - fenomen koji je Britanija iskusila 1970-ih. Takva zabrinutost podstakla je Banku da podigne kamatne stope kako bi zaustavila inflaciju, za koju se predviđa da će dostići 7,25% u aprilu.

Ali, komentari guvernera sugerišu da bi i zaposleni trebalo da budu proaktivni kako bi izbegli dalju eskalaciju.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>