• 2
 ≫ 

Nakon povlačenja autora spornog dizajna evrokovanice, na stolu je 5 opcija za dalje

 ≫ 

Danima se već raspravlja o ovoj temi

  • 2
Hrvatska kuna Foto: hnb.hr

Danima se već raspravlja o ovoj temi: Telegraf Biznis je o hrvatskoj evrokovanici sa "spornim" dizajnom kune na novčiću od 1 evra već pisao više puta, a ovo su opcije za dalje, nakon "odustajanja" momka Stjepana Pranjkovića koji je dao pobedničko rešenje.

Podsećamo, spor je nastao zbog oglašavanja škotskog fotografa koji tvrdi da je kuna - sa dizajna nove evrokovanice - zapravo njegova ukradena fotografija, snimljena davne 2005. godine.

Hrvatski mediji, kao i regionalni, iz dana u dan izveštavaju o ovome, u nekoliko "nastavaka".

Kako saznaje Jutarnji list, posle povlačenja Pranjkovića, na stolu je sada 5 opcija, ali nisu sve poznate. Ipak, Komisija za novac HNB-a, ona ista koja je sporni rad i odabrala, juče popodne je prema jučerašnjem izveštavanju trebalo da održi sastanak - radi "većanja" o tome šta dalje.

Dve najizglednije opcije su da se kompletan konkurs, koji su dizajneri već opisali kao neprofesionalan, - poništi i da se raspiše novi, a tu je i mogućnost da se kao rešenje za hrvatski evro umesto Pranjkovićevog - odabere drugoplasirani rad.

Šta će od svega toga na kraju biti, još uvek nije poznato. Naime,

pre nego što je zvanično odlučeno kako će izgledati dizajn hrvatskog evra, ta zemlja je svoj predlog morala da pošalje na odobrenje EU Komisiji, odnosno Veću Unije, u oktobru, a s obzirom na to da će se birati novi dizajn hrvatskog evra s motivom kune - očigledno je da će Veće još jednom morati da odobri rešenje.

Ta procedura, piše Jutarnji list, ne bi nužno trebalo da traje predugo, ali kako navode, "sasvim sigurno neće prikazati lepu sliku o Hrvatskoj".

Video: Predstavljen izgled hrvatske kovanice evra sa likom Nikole Tesle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cirko

    8. februar 2022 | 12:26

    Kako su krenuli sad ce da stave na novac Vuka Karadzica 🤣🤣🤣🤣

  • marko

    8. februar 2022 | 20:14

    Stavite bre Pavelica ili Alojza Stepinca pa to su vasi junaci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>