• 3
 ≫ 

Šta kad vam pukne guma u februaru? "Prodavci nemaju zalihe, polovne daju po ekstra ceni, a sezona traje"

 ≫ 

U prodavnicama i kod vulkanizera ostale su samo gume najskupljih brenodva, i to po nekoliko komada. Polovne nude po ceni novih

  • 3
Zimske gume

Foto: Pixabay

Kao i prethodnih godina, i prošlog 1. novembra stupila je na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimskih guma. Vozači su do 1. aprila 2022. godine, obavezni da na sva četiri točka svojih vozila imaju zimske preumatike, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Međutim, šta da radite ako vam guma pukne nasred sezone?

Iskustvo jednog Beograđanina nam kaže da ćete se namučiti.

- Pukla mi je guma na "Zrenjanincu", naišao sam na led koji je pod pritiskom pukao, i guma je propala u rupu koja ju je isekla kao nožem. Neupotrevljiva je. Međutim, prošlo je već nekoliko dana otkako sam u potrazi za novom - navodi nam B.V. (33).

Prema rečima našeg sagovornika, prodavci su ili već prodali zimski komplet guma, ili su ih vratili dobavljačima jer je već po njihovom, kraj sezone. 

- Obišao sam prvo nekoliko trgovaca koji prodaju gume gotovo svih proizvođača - nisu imali moju. U jednoj radnji sam našao iste šare, ali je guma koštala 16.000 (moju sam platio na početku sezone 5. 800). Onda sam išao do nekoliko prodavnica široke potrošnje i maloprodaje, gde ima "sve od igle do lokomotive", gde su ostale samo ukupno 4 gume, malih dimenzija. Radnica mi je rekla da je to sve što imaju i neće nabavljati nove - kaže nam on.

Guma koju traži je 225/45/R17, i nije lako ni polovnu naći.

- U auto-servisima ili kod mehaničara, odnosno vulkanizera kod kojih sam tražio nudili su mi polovnjake koji su praktično izgubili namenu koliko su u lošem stanju, a prodaju ih po ceni nove gume. Jedan mi je nudio dve, jer ne želi da prodaje jednu. Naravno, po ekstra ceni - žali se sugađanin.

Kako navodi, ostalo mu je još nekoliko opcija da proveri, ali sve je dalje od rešenja, a kako podseća kazne su ogromne ukoliko bi vratio letnje pneumatike. Dalje, ukoliko se desi saobraćajna nezgoda a vi imate letnju gumu u zimskom periodu, odgovornost ide isključivo na vašu stranu.

Podsetimo, u zimskim uslovima, minimalna dubina šare gazećeg sloja zimskih pneumatika mora da bude 4 četiri milimetara.

Cena su ove godine, čini se, nešto više u odnosu na prethodnu, pa za zamenu i balansiranje sva četiri pneumatika, u proseku, treba izdvojiti između 1.500 i 3.000 dinara. Cene, svakako, mogu biti i veće u zavisnosti od dimenzija točkova i vrste felni.

Kada je o cenama zimskih pneumatika reč, one počinju od već oko 4.000, pa do preko 20.000 dinara za zimske gume većih dimenzija poznatijih brendova. Generalno, možemo reći da se cene zimskih guma najčešće korišćenih dimenzija (onih za felne od 14 i 15 cola) kreću između 4.000 i 6.000 dinara po komadu, u zavisnosti od brenda, dimenzija i tipa vozila za koja su namenjene.

Zima, Gume, Sneg, Kola, Automobili, Zimske Gume

Foto: Pixabay.com

Da li se univerzalne automobilske gume više isplate? 

Postoje i univerzalne ili tzv. automobilske gume za sve sezone (eng. all-season tire) obično predstavljaju kompromis kada odlučimo da ih kupimo, odnosno kada se dvoumimo između zimskih i letnjih, a želimo da uštedimo novac.

Ipak, ostaje pitanje jesu li, zaista, adekvatna opcija? Svakako da imaju svoje prednosti, ali tu su i mane.

Zanimljivo je da su na tržište došle 1977. godine od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company, a danas, kao i tada, predstavljaju jednostavnije rešenje kada nastupe sezonske promene.

Na prvom mestu je svakako isplativost, odnosno ekonomičan faktor pogodnosti. Po pravilu, univerzalne gume bi trebalo da posluže u većini uslova tokom cele godine. Dobar deo vozača ih praktikuje zbog uštede - kako novca, tako i vremena.

Svejedno, mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, zavisno od uslova na putu. Zimske gume su, ipak, zimske. U radikalnim uslovima, one pokazuju bolji efekat, posebno što se tiče skretanja, kočenja na snegu ili ponašanja volana.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vulkanizer

    8. februar 2022 | 12:54

    Mogu se naći gume dimenzija od 13 do 19 svih marki nemojte pisati dezinformacije.

  • 534

    8. februar 2022 | 13:20

    Rešenje je veoma jednostavno. Rezervna u kolima je zimska..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>