• 1

Svetski ekonomski forum osniva Centar u Beogradu: "Srbija ide napred"

"WEF je prepoznao da Srbija ima veliki potencijal u znanju i da može da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije"

  • 1
Svetski ekonomski forum u Davosu Foto: Tanjug/AP

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, u specijalnom razgovoru u Ženevi sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Borge Brendeom, da je osnivanje Centra WEF-a za Četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu, prvog takvog u regionu zapadnog Balkana, veliko priznanje za sve što je naša zemlja do sada postigla u toj oblasti i pokretač daljeg ubrzanog razvoja.

Brende je juče naglasio da su rezultati Srbije zaista impresivni i da je iznenađen time što srpski IT sektor ima veći izvoz od poljoprivrede.

Brnabićeva je u razgovoru sa Brendeom na temu "Kako tehnologija može da pokrene ekonomski rast", rekla da je odluka o osnovanju centra u Beogradu deo svega što je urađeno u poslednjih nekoliko godina u Srbiji i zahvalila WEF-u na pomoći da razvijemo taj koncept i pripremimo otvaranje centra.

"To je svedočanstvo svega što smo postigli. WEF je prepoznao da Srbija ima veliki potencijal u znanju i da može da bude jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije", kazala je premijerka.

Ona je ukazala da je Srbija mnogo toga uradila i da to pokazuje da imamo veoma talentovane i pametne ljude.

Kako je rekla, IT industrija i visoke tehnologije za Srbiju znače glavno kompetitivno oružje koje mogu da uvedu našu zemlju u mnogo bolju budućnost. Brnabićeva je naglasila da će otvaranje centra WEF-a pomoći ne samo Srbiji već i celom regionu.

Ona je istakla da za male zemlje kao što je naša IT sektor i digitalizacija predstavljaju glavni adut i da jedino tako možemo da nadoknadimo izgubljeno vreme i stignemo razvijene zemlje.

"Otvaranje centra znači da ste prepoznali naš napor i talenat da idemo napred", rekla je Brnabićeva Brendeu.

Kada je postala premijerka 2017. godine, vlada je, kako podseća Brnabić, stavila u fokus upravo Četvrtu industrijsku revoluciju i digitalizaciju u svim oblastima. Brnabićeva je rekla da Srbija mnogo ulaže u obrazovanje i da je programiranje nastavni program u školama.

"Uveli smo i poreske olakšice za sve koji ulažu u razvoj novih tehnologija. Želimo da Srbija postane destinacija svih koji hoće da razvijaju nove tehnologije", istakla je ona.

Zbog svega toga, dodaje, IT sektor ima najbrži rast sa stopom rasta 25-26 odsto godišnje, a i više je nego udvostručen broju ljudi koji radi u toj oblasti. IT sektor ima najveći izvoz u srpskoj ekonomiji, dodala je Brnabićeva.

Premijerka je podsetila da je 2014. godine, kada je predsednik Aleksandar Vučić postao premijer, zemlja spasena od bankrotstva i da je rešeno pitanje velike nezaposlenosti.

Brnabićeva je rekla da je tada u našu zemlju došlo puno stranih kompanija, ali da su to bile radno intenzivne investicije koje su tada bile neophodne, dok je od 2017. sprovedena transformacija srpske ekonomije u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Tako stvari mogu da se promene dramatično brzo, rekla je Branbićeva.

Napomenula je da je nezaposlenost mladih u Srbiji bila pre čak veća od 51 odsto, kao i da je vlada pažljivo slušala startap kompanije i privatni sektor, koji su sugerisali kakve su promene potrebne. Brende je kazao da je Srbija pod vođstvom premijerke Brnabić preduzela mnoge inicijative za podsticanje produktivnosti i posebno istakao to što je programiranje uvedeno u školski program.

Centar WEF-a u Beogradu je veoma važan i pokazuje da Srbija ide napred, a posebno kada je u oblasti novih tehnologija, rekao je Brende. Dodao je da je sa premijerom Srbije razgovarao naročito o veštačkoj inteligenciji, Internetu stvari, budućnosti proizvodnje, novim tehnologijama i drugom.

On je istakao da će primena savremenih tehnologija obezbediti Srbiji razvoj i prosperitet u budućnosti.

Srbija je definitivno na putu da postane još prosperitetnija zemlja, rekao je Brende i izrazio očekivanje da će u Srbiji biti više više startapa i tehnoloških "jednoroga" u IT sektoru, kao i da će Centar za Četvrtu industrijsku revoluciju privući još više pametnih ljudi.

Brende je još jednom čestitao Srbiji na postignutom uspehu.

Video: Činjenice o Davosu koje niste znali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>