• 1

Nafta potonula na 91 $ uoči nastavka pregovora SAD - Iran

Nuklearni pregovori Vašingtona i Teherana trebalo bi da se nastave danas u Beču

  • 1
Cisterna sa naftom, nafta oil tank Foto: Shutterstock

Cene nafte potonule su na oko 91 dolar za barel uoči nastavka indirektnih pregovora između Sjedinjenih Država i Irana, koji bi mogli da vrate u život međunarodni nuklearni sporazum i omoguće veći izvoz iranske nafte.

Postizanje dogovora bi "otvorlo vrata" Iranu, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da na tržište plasira dodatnih više od milion barela dnevno, što odgovara iznosu od više od jednog procenta globalne ponude, prenosi Rojters.

Nuklearni pregovori Vašingtona i Teherana trebalo bi da se nastave danas u Beču. Evropska nafta Brent je pojeftinila za 1,45 dolara ili za 1,6 posto, na 91,24 dolara po barelu na trgovanju do 14:30 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je juče dostigla sedmogodičnji maksimum od 94 dolara.

Cena američke nafte WTI oslabila je za 1,09 dolara ili 1,2 odsto, na 90,23 dolara.

„Ako sankcije Iranu budu ukinute, globalna ponuda sirove nafte mogla bi da dobije preko potrebnu potporu“, ocenjuje Naim Aslam, glavni tržišni analitičar u kompaniji Avatrejd.

Osam rundi indirektnih pregovora između SAD i Irana od aprila prošle godine, tek treba da dovedu do sporazumom o nastavku važenja nuklearnog pakta iz 2015. godine, pri čemu i dalje postoje razlike između dve strane o brzini i obimu ukidanja sankcija.

„Iranski izvoz bi mogao brzo da se nastavi ako se postigne nuklearni sporazum. Ali to je veliko ''ako''. Povratak iranskih barela na tržište je u ovoj fazi samo mogućnost", kaže Tamaš Varga iz brokerske kuće PVM.

Uspon cena nafte su ove godine podstakli rastuća globalna potražnje, tenzija između Rusije i Ukrajine, poremećaji u isporukama iz zemalja proizvođača kao što je Libija i sporo povećanje proizvodnje OEPK-a i njenih saveznika nakon rekordnog smanjenja pumpanja 2020. godine, prenosi Tanjug.

Današnjem smanjenju cena "crnog zlata" doprinele su i izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da je njegov sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom pomogao da se spreči pogoršanje ukrajinske krize.

Kotacije nafte su takođe pod dodatnim pritiskom zbog potencijalnog rasta zaliha u SAD. Analitičari procenjuju da su američke zalihe nafte porasle za 700.000 barela u nedelji zaključno sa 4. februarom.

Video: Eksplodirala cisterna: U stravičnoj eksploziji nastradalo oko 90 ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    8. februar 2022 | 17:39

    Ali zato kod nas samo skace cena goriva ai svega ostalog, zrno po zrno pogaca..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>