• 0

Šefica ECB jednom izjavom zaustavila pad evra

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će sutrašnji američki podaci o inlaciji pokazati da su potrošačke cene u januaru porasle za 7,3 odsto, na godišnjem nivou

  • 0
Christine Lagarde,  Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Pad evra prema dolaru sa tronedeljnog maksimuma, koji je registrovan u utorak, zaustavljen je danas jer su investitori smanjili opklade u vezi s agresivnijim povećanjem kamata u Evropi.

To je usledilo nakon izjave predsednice Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard.

Ona je navela da "kamatne stope neće biti podignute pre nego što se okončaju neto kupovine imovine", i dodala: "Samo neka se smanji kupovna moć građana i sve je gotovo!".

Dolar je zabeležio neznatno kretanje, dan uoči objave podataka o potrošačkim cenama u SAD, koji bi mogli da daju nove naznake o tempu monetarnog pooštravanja Federalnih rezervi (FED), prenosi Rojters.

Nešto oštrije ocene o aktuelnim ekonomskim kretanjima u prošlonedeljnim saopštenjima ECB i FED-a zatekle su tržišta, i uticale na povećanje prinosa na dužničke hartije evrozone i SAD, podstakavši rast opklada na brže i veće povećanje kamata, nego što se ranije očekivalo.

Međutim, Lagard je u ponedeljak rekla da nema potrebe za većim pooštravanjem monetarne politike, nastojeći da ublaži rastuća očekivanja da će preduzeti agresivnije mere, nakon što je prošle nedelje prvi put signalizirala moguće podizanje kamate u ovoj godini.

Evro je danas ojačao za 0,1 posto na 1,1425 dolara, na trgovanju u 08:50 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon jučerašnjeg postepenog povlačenja najvišeg nivoa od 14. januara koji je zabeležio u petak, kada je dostogao 1,1483 dolara.

Tržišni akteri smatraju da postoji više od 70 posto šansi da FED podigne referentnu kamatu za 25 baznih poena na sednici u martu, i skoro 30 posto šansi da će povećanje iznositi 50 baznih poena, prema istraživanju američke kompanije CME.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđaju da će sutrašnji američki podaci o inlaciji pokazati da su potrošačke cene u januaru porasle za 7,3 odsto, na godišnjem nivou.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>