• 0

Guverner Bundesbanke: Koštaće nas prekasno podizanje kamate

Nemački guverner se ovim stavom pridružio šefu holandske centralne banke, koji otvoreno zagovara podizanje kamatnih stopa ove godine

  • 0
Nemačka vlada zgrada nemačke vlade, Rajstag parlament, German Bundestag Reichstag Foto: Shutterstock

Predsednik Bundesbanke, Joahim Nagel, smatra da Evropska centralna banka treba da poveća kamatne stope ove godine jer se visoka inflacija pokazala upornijom nego što se ranije mislilo.

- Ako slika (inflacije) ostane nepromenjena u martu, ja ću glasati za normalizaciju monetarne politike. Prvi korak je obustavljanje neto kupovina imovine tokom 2022, a zatim bi mogle da se podignu kamatne stope pre završetka ove godine - rekao je Nagel u intervjuu za nemački list Cajt.

Ostajući na tradicionalno konzervativnoj liniji Bundesbanke, Nagel, koji je preuzeo dužnost guvernera nemačke centralne banke u januaru, dodao je da bi "prekasno delovanje u pogledu normalizacije monetarne politike moglo skupo da košta", prenosi Rojters.

- Ekonomski troškovi će znatno porasti ako reagujemo prekasno, umesto da dejstvujemo pravovremeno. Ako reagujemo kasnije, morali bismo znatnije da povećamo kamatne stope, i bržim tempom. Reakcija na finansijskim tržišta bi tada bila pojačana volatilnost - objasnio je on.

Nemački guverner se tako pridružio šefu holandske centralne banke, Klasu Notu, koji otvoreno zagovara podizanje kamatnih stopa ove godine, što bi bilo prvo povećanje troškova zaduživanja ECB-a od 2011. godine.

Nagel je takođe rekao da će inflacija u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, ove godine verovatno "značajno" premašiti 4,0 odsto, što je više nego dvostruko iznad cilja ECB-a od 2,o procenta i takođe znatno iznad vlastite projekcije Bundesbanke, od 3,6 posto.

- Postoje znaci da bi rast cena energenata mogao da potraje, što utiče na cene druge robe i usluga, pri čemu iza poskupljenja stoji i sve veća tražnja potrošača - naveo je Nagel.

ECB je prošle nedelje upozorila da su se negativni inflatorni rizici povećali, ocenjujući da bi rast potrošačkih cena mogao da se zadrži iznad cilja čak i 2023. godine, što bi bila treća godina zaredom.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>