• 0

Meta je pomračila sjaj Marka Zakerberga: Proizvođač čipova sedma je po veličini kompanija i pretekla ga je

Nvidia se brzo popela sa 50. mesta pre dve godine i postala vrednija od Mete

  • 0
Fejsbuk mobilni telefon app aplikacija facebook Foto: Shutterstock

Proizvođač čipova Nvidia postao je sedma po veličini američka kompanija pošto je prvi put pretekla Fejsbuk, tj. Metu. Firma je završila trgovačku sesiju sa tržišnom vrednošću od preko 618 milijardi dolara, dok je Meta zaključila na 612,2 milijarde dolara. Akcije Nvidije porasle su za 1,7 odsto, dok su akcije Fejsbuka pale za 5,1 odsto.

Proizvođač čipova se poslednjih godina brzo penje na rang listi lidera na tržištu, vođen snažnim finansijskim performansama svojih kompanija za igre na sreću i centara podataka. To je bila 15. najveća američka kompanija pre godinu dana i 50. najveća pre dve godine, pokazuju podaci Dau Džonsa.

Pojačanje Nvidijine grafičke procesorske jedinice  je još uvek „u ranom ciklusu“, prema rečima analitičara.

Nvidia je prethodno držala sedmo mesto kada je pretekla Berkšir Hatavej prošlog novembra, ali u ponedeljak je bilo prvi put da je proizvođač čipova ispred Mete.

U međuvremenu, Zakerbergova kompanija, koja je bila šesta po veličini u SAD tek u sredu, u poslednje vreme se bori sa nizom poslovnih izazova. Meta je prošle nedelje izvestila o izgledima slabijim nego što se očekivalo, zbog čega su njene akcije posle radnog vremena pale za skoro 20%.

Upozorava da će ostatak godine biti nemiran jer se bavi „makroekonomskim izazovima“ i nastavlja svoj dugoročni strateški pomak „ka izgradnji metaverzuma“.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>