• 3

Orban podiže penzije, daje olakšice: "Oni su uzeli, mi vraćamo"

Ankete pokazuju da je vladajući Fidesz u neznatnoj prednosti u odnosu na okupljene stranke, a dosta birača je još uvek neodlučno po pitanju toga kome da da glas

  • 3
Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Mađarski premijer Viktor Orban je odlučio da, uprkos kriznoj ekonomskoj situaciji koja je zahvatila ceo svet, preusmeri 5 milijardi evra u džepove penzionera i budžete domaćinstava sa nižim prihodima, što je veliki zaokret u odnosu na strogu politiku štednje koju je do sada zagovarao.

preusmjeravanjem 5 milijardi evra u džepove umirovljenika i kućanstva s nižim prihodima, što je veliki zaokret u odnosu na strogu politiku štednje koju je do sada zagovarao.

Ekonomisti u tome vide predizborne motive, s obzirom da vladajuća partija Fidesz ne može da računa na "glatku" pobedu na predstojećim izborima. Upozoravaju i da će dobar deo tog novca završiti u ličnoj potrošnji i tako dodatno podstaći ionako visoku inflaciju.

Sa tim stavom je saglasna i centralna banka.

Kako piše Financial Times, u Mađarskoj se u aprilu održavaju parlamentarni izbori, a šest stranaka je formiralo koaliciju kako bi srušilo vladavinu premijera Orbana, koji je neprekidno na vlasti od 2010.

Ankete pokazuju da je vladajući Fidesz u neznatnoj prednosti u odnosu na okupljene stranke, a dosta birača je još uvek neodlučno po pitanju toga kome da da glas. Ankete objavljene krajem januara pokazale su da Fidesz ima 51% podrške, dok organizovane stranke imaju 49 posto.

Kako se dalje navodi, Orbanova konzervativna vlada je do sada bila poznata po politici striktne proračunate štednje. Međutim, u poslednje vreme dolazi do izvesnih promena.

Jezero Heviz, Mađarska Mađarska / Foto: Pixabay/ivabalk

Za penzije je u januaru utrošeno dodatnih 550 miliona evra, a u februaru će računi penzionera biti uvećani za još milijardu evra. U videu objavljenom na Fejsbuku, Mađar je rekao da je reč "o povraćaju duga nakon što je 2009. tadašnja socijalistička vlada smanjila penzije".

- Oni su uzeli, mi vraćamo - kazao je Orban.

Osim toga, porodice sa decom će dobiti poresku olakšicu vrednu ukupno 1,7 milijardi evra. Pripadnicima oružanih snaga za plate se izdvaja još 500 miliona evra, dok zaposleni mlađi od 25 godina više neće plaćati porez na dohodak.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>