• 0
 ≫ 

EU u ovoj oblasti ima udeo od samo 10 odsto: Hoće da smanje zavisnost od SAD i Kine

 ≫ 

S obzirom na to da će se svetska potražnja za poluprovodnicima do kraja ove decenije udvostručiti, proizvodnja bi u EU morala praktično da bude učetvorostručena

  • 0
Škoda Fabia, proizvodnja automobila, fabrika automobila, škoda Foto: Škoda

Evropska unija (EU) želi da smanji zavisnost od Kine, Tajvana i SAD, kada je reč o proizvodnji čipova. Uz pomoć velikih subvencija, Evropska komisija (EK) namerava da privuče tu industriju na Stari kontinent.

- Evropa je kontinent na kojem su počele sve industrijske promene. Evropa može da postane i domovina sledeće industrijske revolucije - rekla je predsednica EK, Ursula fon der Lajen, najavljujući ambiciozan cilj Brisela.

Time misli na razvoj, a pre svega na proizvodnju poluprovodnika, odnosno  na industriju koju EU do 2030. želi da subvencioniše sa ukupno 43 milijarde evra, piše Dojče vele (DW).

Osim toga, planira se da pravila o pružanju državne pomoći industriji poluprovodnika postanu fleksibilnija. Pomoću državne podrške i jeftinih kredita za male startape, trebalo bi da se stvori "eko-sistem" za razvoj čipova visokog kapaciteta i njihovu proizvodnju u Evropi.

Evropska unija na globalnom tržištu čipova ima udeo od samo 10 odsto.

Prema planovima EK, u idućih osam godina to bi trebalo da poraste na 20 procenata. S obzirom na to da će se svetska potražnja za poluprovodnicima do kraja ove decenije udvostručiti, proizvodnja bi u EU morala praktično da bude učetvorostručena kako bi se ostvario taj cilj, izračunao je komesar za industriju, Tjeri Breton.

Novost u najavljenom zakonskom paketu EU jeste to da bi Komisija ubuduće, u slučaju "zastoja" u snabdevanju čipovima - na primer, za potrebe automobilske industrije kao tokom prošle godine - mogla da proglasi svojevrsno "vanredno stanje" po pitanju čipova.

JAGODINA FABRIKA OTVARANJE Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U tom slučaju, Komisija bi mogla da prisili one firme koje su dobile subvencije da svoje proizvode prodaju isključivo u Evropi, odnosno da čipovima snabdevaju određene privredne grane. Zakonom o čipovima, EU se uključuje u globalnu utakmicu podsticanja proizvodnje, u kojoj učestvuju Kinezi i Amerikanci.

SAD planiraju da sa oko 52 milijarde dolara subvencionišu proizvodnju delova za računare u toj zemlji, a Kina će u svoje državne firme za istraživanje i razvoj da "upumpa" čak 150 milijardi dolara.

Cilj Evropske komisije jeste da "preseli" kompletan proizvodni lanac u Evropu, naglasila je komesarka EU Margrete Vestager. Kako bi Evropa strateški postala nezavisnija, potrebno je odvojiti se od Kine, smatraju Jan-Peter Klajnhans i Džon Li iz berlinske fondacije Nova odgovornost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>