• 2
 ≫ 

Vakcina protiv korone im je donela prihod od 3,9 milijardi dolara: Jedan proizvod je prodavaniji

 ≫ 

Kompanija predviđa veći prihod od prodaje za 2022. godinu

  • 2
AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka korona virus Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv kovida-19 bila je drugi najprodavaniji proizvod AstraZeneke prošle godine, sa iznosom od 3,9 milijardi dolara.

Prvi među najprodavanijim proizvodima ove kompanije je lek protiv raka pluća Tagriso, koji je doneo prihod od preko 5,0 milijardi dolara, objavila je danas ovaj anglo-švedski farmaceutski div.

AstraZeneka predviđa veći prihod od prodaje za 2022, a podigla je i svoju godišnju dividendu prvi put u poslednjih 10 godina, pošto je njen profit u četvrtom kvartalu 2021. nadmašio očekivanja.

Ali, upozorila je da će rast prodaje njenih proizvoda protiv kovida-19 opasti, prenosi Rojters. Prihodi AstraZeneke su u poslednjem lanjskom tromesečju uzleteli za 63%, na 12,01 milijardu dolara, po fiksnom kursu dolara, naspram očekivinaih 10,79 milijardi dolara, koliko su predviđali analitičari.

Prema saopštenju kompanije, očekuje se da će prodaja vakcine protiv kovida ove godine pasti između najnižeg i srednjeg nivoa u rasponu koji ide do 20 procenata, i da će bruto profitna marža od tog proizvoda biti ispod proseka kompanije.

Očekivani pad prodaje vakcine protiv korone verovatno će biti tek delimično nadoknađen rastom prodaje leka za antitela, Evušeld, dodaje se u saopštenju. Ukupna prodaja svih proizvoda AstraZeneke skočila je prošle godine za 38%, na 37,42 milijarde dolara, obračunato po fiksnom kursu.

Za 2022. godinu, analitičari trenutno prognoziraju zaradu po akciji od 6,68 dolara i prodaju od 42,73 milijarde dolara, prema anketi Refinitiva. Akcije AstraZeneke, listirane na Londonskoj berzi, porasle su danas za oko 4,0% na trgovanju do 9:00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Ova kompanija, koju analitičari vide kao jednog od najbrže rastućih velikih proizvođača lekova - uglavnom zahvaljujući novim terapijama protiv raka - takođe je saopštila da će povećati godišnju dividendu za 10 centi na 2,90 dolara, prvi put u deceniji.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>