• 0

Za gorivo i hranu naše komšije hrle u ove zemlje: "Uštedimo 16 evra za pun rezervoar"

Cene, po litru, nešto su niže u Sloveniji i Austriji, a gorivo najviše košta u Italiji. Ipak, BiH i Mađarska ostaju najpovoljnije opcije

  • 0
gorivo, pumpa, benzin Foto: Freepik

Oni stanovnici Hrvatske, kojima su blizu mesta stanovanja Mađarska ili BiH, mogu značajno da uštede.

"Iako imaju PDV veći nego mi - čak 27 posto, cene su u susednoj Mađarskoj niže", piše Seebiz.

Šikloš je gradić na hrvatsko-mađarskoj granici, udaljen oko sat vremena od Osijeka. Ima nekoliko većih prodavnica pa nije retkost sresti i Hrvate u kupovini.

- Uštedi se, kakva je situacija, dobro je - govori Nikola Dodić iz Čepina za RTL. Kupovinom preko granice, kaže, uspe da uštedi i do 50 posto. Pogotovo otkako je mađarska vlada zamrzla cene šećera, brašna, ulja, mesa i mleka.

U Mađarskoj je jeftinije i natočiti gorivo. Iako je vlada u Hrvatskoj zamrzla cene goriva, one su među najvišima u regiji, iznad 11 kuna (1,46 evra). U Mađarskoj, litar košta oko 1,33 evra.

Kako Seebiz dalje piše, Evrodizel je u Srbiji skuplji nego u Hrvatskoj, ali je Evrosuper jeftiniji. Podsećamo vas i na to da se kod nas očekuje poskupljenje.

Cene, po litru, nešto su niže u Sloveniji, a gorivo najviše košta u Italiji, gde je cena 1,73 evra po litri. Gorivo je jeftinije i u Austriji, a najviše se isplati točiti u susednoj BiH, gde je litar jeftiniji za 0,33 evra nego u Hrvatskoj.

Tako da, Hrvati koji imaju rezervoar od 50 litara, točeći kod komšija mogu da uštede 120 kuna ili skoro 16 evra, odnosno oko 1.800 dinara.

- Imam vikendicu blizu Bosne, tako da svaki put kada imam priliku definitivno sipam tamo. Uštedim oko 100 kuna - kaže Domagoj Ban iz Zagreba. Iz istog grada je i Igor Bajtela koji kaže: "Da mi je blizu naravno da bih išao. Em što ne bi Hrvatska zaradila jednu kunu od mene na porezu, em što bih uštedeo".

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>