• 2
 ≫ 

NBS zadržala kamatnu stopu na 1 odsto: Dalje odluke zavisiće od ovih ključnih faktora

 ≫ 

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji, održanoj ovog meseca, iznosila je 0,75 posto

 • 2
Jorgovanka Tabakovic

Foto. Sava Radovanović/Tanjug

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje na nivou od 1,0 posto, a centralna banka Srbije je na današnjoj sednici Izvršnog odbora ostala i pri svojoj ranijoj prognozi privrednog rasta za ovu godinu i u srednjem roku, u rasponu od 4,0 do 5,0 procenata.

Prema saopštenju centralne banke, NBS je nastavila da smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike povećavanjem prosečne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, i većim povlačenjem viškova dinarske likvidnosti banaka putem ovih aukcija.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji, održanoj ovog meseca, iznosila je 0,75 posto, i ukupno je povećana za 64 bazna poena od oktobra prošle godine, kada je započet proces pooštravanja monetarnih uslova.

Na sednici Izvršnog odbora je istaknuto da je inflacija i dalje u najvećoj meri vođena višim cenama energenata i hrane, koje su učestvovale sa tri četvrtine u ostvarenoj inflaciji u decembru 2021. godine, od 7,9 posto međugodišnje.

Prema februarskoj srednjoročnoj projekciji, međugodišnja inflacija će se u prvom tromesečju 2022. kretati oko nivoa zabeleženog krajem prošle godine ili blago iznad njega, pod uticajem daljih troškovnih pritisaka po osnovu cena energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoja u snabdevanju i visokih cena transporta na globalnom nivou.

Od drugog tromesečja, inflacija bi trebalo da bude na opadajućoj putanji i da se krajem godine nađe u rasponu između 3,5 i 4,0 posto, a da zatim do kraja perioda projekcije - nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja od 3,0 posto plus/minus 1,5 odsto, navode iz NBS.

Kratkoročno, ublažavanju daljeg rasta cena trebalo bi da doprinesu mere Vlade Srbije o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu.

Izvršni odbor je ocenio da je domaća privreda zadržala snažnu dinamiku rasta baziranu na održivim osnovama, koja će se nastaviti i pored smanjenja stepena ekspanzivnosti monetarne politike.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u poslednjem tromesečju 2021. na međugodišnjem nivou iznosio 6,9 posto, dok na nivou godine procena rasta iznosi 7,5 procenata.

Ekonomija u 2022

Foto: Shutterstock

Takva kretanja su, ističe NBS, rezultat rasta aktivnosti u uslužnim sektorima i građevinarstvu, ali i industriji, uprkos poremećaju u globalnim lancima snabdevanja. Negativan doprinos rastu zabeležen je jedino od poljoprivredne proizvodnje, koja je usled suše smanjena za 5,0 odsto.

Izvršni odbor NBS je, i pored nešto nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta, ostao pri proceni će se stopa rasta BDP-a Srbije u ovoj godini i u srednjem roku kretati u rasponu od 4,0 do 5,0 posto, čemu će doprineti nastavak investicionog ciklusa i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, kao i rast lične potrošnje, podržan povoljnim trendovima na tržištu rada.

Što se tiče međunarodnog okruženja, NBS konstatuje da ukupni ambijent i dalje karakteriše povećana neizvesnost u pogledu uticaja toka pandemije i pojave novih sojeva virusa. Odluke NBS o monetarnoj politici će u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz međunarodnog i domaćeg okruženja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora.

Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, s novim makroekonomskim projekcijama, koji će javnosti biti predstavljen 18. februara. Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. marta.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Peki

  10. februar 2022 | 19:49

  Ćuti narod zato što nema evriće ,za razliku od tebe,nemaju šta da menjaju pa im svejedno

  0
  0

  Podelite komentar

 • W

  10. februar 2022 | 17:59

  Dovedoše ljude na ivicu bede sa veštačkim kursom,interesantno narod cuti

  0
  0

  Podelite komentar