• 4
 ≫ 

Sinergija Najkija i Vitona: 200 pari luksuznih patika prodato za 25 miliona dolara

 ≫ 

Kreirao ih je pokojni američki dizajner Virdžil Ablo

  • 4
Luj Viton Najke patike, aukcija Virgil Abloh

Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Sotheby's je u sredu objavio da je 200 pari Luj Viton i Najki "Air Force 1" patika, sa aukcije, koje je kreirao pokojni američki dizajner Virdžil Ablo, prodato za ukupno 25 miliona dolara.

Portparol aukcijske kuće rekao je za AFP da je za jedan par najviše plaćeno više od 350.000 dolara tokom onlajn prodaje, koja je trajala od 26. januara do 8. februara.

Započeli su licitaciju od 2.000 dolara i predvideli da će se prodavati za između 5.000 i 15.000 dolara po paru. Na kraju, patike su u proseku koštale više od 100.000 dolara.

Najjeftiniji par je prodat za nešto više od 75.000 dolara. Specijalno izdanje patika, napravljenih od teleće kože, prvobitno je kreirano za prolećno-letnju mušku kolekciju Luj Viton, za 2022. godinu, čiji je Ablo bio umetnički direktor.

Podsećamo, ovaj multitalentovani DJ, arhitekta i dizajner preminuo je 28. novembra 2021, u 41. godini života, nakon borbe sa rakom. Ablo je, inače, bliski saradnik Kanjea Vesta i prvi Afro-amerikanac koji je imenovan za kreativnog direktora vrhunske francuske modne kuće.

U svet luksuza, doneo je dozu ulične odeće i, uopšte, manje elitistički pristup.

Braon, bele i krem patike mogu se pohvaliti poznatim Najki swoosh logoom, kao i prepoznatljivim monogramom i motivima Luj Vitona. Napravljene su za proslavu 40. godišnjice modela Nike Air Force 1, dizajniranog 1982. godine.

Video: Trenutno najskuplje patike na svetu: Nosio ih Džordan pre 37 godina, prodate za nerealan novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>