• 2
 ≫ 

Obolelima od kovida 72 odsto firmi isplaćivalo pune zarade

 ≫ 

U 65% anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida

  • 2
Antigenski test, korona virus Foto: Shutterstock

U prethodna dva meseca čak 92% preduzeća imalo je zaposlene na bolovanju zbog kovida-19. Od toga, 72% poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade tokom trajanja bolovanja zaposlenog, a kod mikro i malih preduzeća - čak 81% firmi.

To pokazuje anketa koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije, među skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina. Kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do 3 nedelje, a kod jedne četvrtine duže od toga.

U 65% anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida, najviše u prerađivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme, najviše su pogođena mikropreduzeća.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, većina anketiranih odgovara da se odlučila za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima (72%). Njih 15% odsto moralo je da smanji obim poslovanja, a 8% je angažovalo nove radnike. Neki su skratili radno vreme ili uputili zaposlene na rad od kuće.

U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade Srbije, da firme isplaćuju 100% zarade radnicima obolelim od kovida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike među radnicima sa različitim dijagnozama, od kojih neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid. U preporukama koje poslodavci upućuju nadležnim organima, izdvajaju se sledeće:

- da država donese i sprovodi jasnu strategiju u borbi protiv pandemije

- da intenzivno radi na postizanju visoke stope vakcinisanosti

- da za zaposlene koji su privremeno sprečeni za rad zbog kovida-19, poslodavac isplati zakonom predviđenih 65% zarade, a ostatak do pune plate da doplati država

- da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje

Navedena anketa deo je redovnih aktivnosti Unije poslodavaca Srbije, koja od početka krize izazvane pandemijom redovno prati stanje u privredi naše zemlje. Na osnovu dobijenih rezultata, Unija informiše nadležne organe i pokreće odgovarajuće inicijative za poboljšanje položaja preduzeća i njihovu lakšu borbu protiv posledica pandemije.

Video: Čuveni dr Branislav Milovanović nam otkriva sve o hroničnom umoru: Kako se prepoznaje i leči

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙄

    10. februar 2022 | 17:50

    Vecina radi za minimalac, a manje od njega se ne isplacuje, bio bolestan ili zdrav 😳

  • .....

    10. februar 2022 | 21:10

    ko ima PP ugovor ne isplaćuje ne se ništa......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>