• 0

Srbija očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija: Premijerka s privrednicima

"Srbija je ekonomski i fiskalno stabilna zemlja"

  • 0

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Parizu u razgovoru sa francuskim privrednicima da Srbija planira još veće investicije u narednom periodu u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u tom smislu očekuje još veće prisustvo francuskih kompanija.

“Ogromna mi je čast što sam danas u Senatu sa najvećim francuskim kompanijama. Ovo je moj treći sastanak sa Unijom poslodavaca Francuske i nakon svakog imali smo konkretne rezultate, kako u korist Francuske, tako i Srbije”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da se ponosi rezultatima koje srpska privreda postiže godinama unazad, ukazujući da je i tokom pandemije 2020. godine zabaležen minimalan pad BDP-a od 0,9 odsto.

“Praktično nivo naše ekonomije ostao je isti kao i pre pandemije”, rekla je Brnabić i dodala da je 2021. godine zabeležen jak oporavak, da je BDP porastao 7,6 odsto, jedan od najboljih rezultata u Evropi, kao i da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od 4,5 odsto.

Premijerka je francuskim kompanijama predočila da je Srbija ekonomski i fiskalno stabilna zemlja i da može dodatno da ulaže u infrastrukturu i oblast zaštite životne sredine.

“To je prioritet vlade i sigurna sam da će to ostati fokus svake naredne vlade i posle izbora”, naglasila je premijerka.

Brnabić je istakla da su odnosi između Srbije i Franuske odlični i sve bolji, a da su dve stvari u tom smislu bile ključne - jedna je istorijska poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a druga dve velike francuske investicije.

“Jedna je koncesija za međunarodni aerodrom Nikola Tesla koji je dobila francuska kompanija Vansi, a druga veliko javno-privatno partnertsvo sa francusko-japanskim konzorcijumom za rešavanje jednog od najvećih ekoloških problema, ne samo Srbije, već Evrope, a to je deponija Vinča”, rekla je Brnabić.

Kako kaže, zahvaljujući tim projektima, francuske kompanije su dobile veliku vidljivost u Srbiji.

Ona je istakla da su se velike stvari dogodile posle posete francuskog predsednika, Er Frans se ponovo vratio u Srbiju i uveo direktan let Beograd-Pariz, a Francuska razvojna agencija je otvorila Kancelariju za Zapadni Balkan, i to u Beogradu.

“Tako smo dobili zamajac za nove francuske investicije”, rekla je premijerka, navodeći da je robna razmena u poslednjih pet godina povećana za 36,4 odsto, odnosno da se u poslednje četiri premašuje iznos od milijardu evra.

Samo u 2021. godini, robna razmena je, kaže, iznosila 1,4 milijarde evra, napominjući da je 80 odsto svih francuskih investicija u regionu završilo u Srbiji.

“Mišlen je četvrti najveći izvoznik u Srbiji. Nadam se da ćemo uskoro moći da objavimo dodatno širenje investicija u okviru njihove kompanije Tigar tajers”, rekla je premijerka.

Ukazala je da su najveći potencijali za dalju saradnju Srbije i Francuske investicije u oblasti životne sredine, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, širenje kanalizacione mreže u Beogradu, tu je i oblast energetike, odnosno zelena tranzicija, kao i infrastruktura, posebno putna i železnička.

Pored beogradsko metroa, planirana je i izgradnja železničkog koridora, rekla je Brnabić, navodeći da se to radi uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

Video: Makron stigao kod Putina na razgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>