• 8
 ≫ 

Srbija bila fenomen po broju tužbi građana protiv banaka: Da li je ovo konačan epilog, ko kome vraća novac?

 ≫ 

Nedvosmislena odluka

  • 8
Ljut par, banka , kredit, svađa, kancelarija

Foto: Shutterstock

Banke ne moraju da dokazuju strukturu svojih troškova u ceni naknade za obradu kredita, odnosno, prema reviziji odluke, banke su zakonito naplaćivale naknadu koja je bila predmet sporova u prethodnom periodu, a koji se ticao najviše NKOSK, potvrđeno je za Telegra Biznis.

Reč je o sporovima, kako je Telegraf Biznis više puta pisao, koji su bili retka pojava i u svetu, a ishod je najviše išao na ruku advokatima, pa im je ovo u jednom trenutku postao ozbiljan biznis.

"Dopunom pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16.09.2021. godine konstatovano je da banke ne moraju da dokazuju strukturu svojih troškova u ceni naknade za obradu kredita, što je do te Dopune stava bilo od strane sudske prakse presuđivano na različite načine. Do donošenja Dopune stava VKS-a korisnici kredita su masovno bili pozivani da tuže svoje banke, neretko uz garantovanje uspeha u sporu i uz protivpravno pribavljanje na hiljade klijenata", rečeno je u Udruženju banaka Srbije.

Banke su u svim ili skoro svim predmetima, koje su pravosnažno izgubile, ulagale vanredni pravni lek, reviziju, pa je Vrhovni kasacioni sud zbog argumenata iznetih u tim revizijama i zbog njihovog velikog broja, odlučio da dopuni svoj Pravni stav iz 2018. godine po istom pitanju na način da razjasni jednu rečenicu, koja nije bila dovoljno jasna, a dovodila je do presuđenja protiv banaka, tako da je sada nedvosmisleno jasno da su banke zakonito naplaćivale naknadu koja je bila predmet svih ovih sporova, objašnjavaju u Udruženju.

"Podsećamo da je Udruženje banaka Srbije izdalo saopštenje, odmah posle ove Dopune stava VKS-a i to 29.09.2021. godine, kojim je pozvalo sve korisnike kredita koji su tužili banke da se odreknu tužbenih zahteva, posle čega banke neće zahtevati naplatu svojih troškova koje su imale u sudskim postupcima, odnosno da neće preduzimati pravnu akciju protiv klijenata za povraćaj isplaćenih sredstava po tim presudama. Jedan značajan broj korisnika kredita se već odazvao tom pozivu i odrekao se tužbenih zahteva."

Udruženje banaka Srbije insistira da je jedini pravi put za sve koji imaju bilo kakvu dilemu o svom odnosu sa bankom, da se toj banci i obrate radi iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja.

Podsetimo, veliki broj građana je pokrenuo spor pred sudom jer su im kao korisnicima stambenih kredita banke naplaćivale premiju osiguranja kod NKOSK u iznosu od 1.5 odsto do 4 odsto od ukupnog iznosa stambenog kredita, i to tako što su u ugovorima navodili da klijenti trebaju da plate premiju osiguranja kredita NKOSK.

Tužbe protiv protiv banaka te vrste postao je širi problem od onog bankarskog. Poslednjih meseci mogu se videti reklame zalepljene po banderama i haustorima u kojima se pozivaju građani koji su uzimali kredite da se jave da tuže banke. Što je pojedinima postao svojevrsni biznis.

Hasan Hanić, profesor sa Beogradske bankarske akademije rekao je ranije za Telegraf Biznis da ni u jednoj zemlji nije bio ovako izražen problem sa brojem tužbi protiv banaka, imajući u vidu veličinu populacije i broj korisnika bankarskih usluga.

Sagovornici Telegraf Biznisa više puta su isticali da to mnogo košta obe strane, naročito banke i da takva praksa ne postoji u svetu. Naš sagovornik naveo je da je ova praksa neodrživa, i nije primećeno da se primenjuje u drugim zemljama.

Šta je zapravo NKOSK?

Ono što bi trebalo da znate jeste niste dužni da platite ovu stavku. Da stambeni kredit bez osiguranja kod NKOSK nosi manju ratu, ali zahteva i dodatni keš. I treće, činjenica je da će retko koja banka pristati da odobri kredit bez ovog pokrića.

NKOSK jeste osiguranje, ali se radi o državnoj instituciji. Osnovana je 2004. godine, a koncept je baziran na kanadskom modelu. Sistem se sastoji u tome da, kada je stambeni kredit osiguran kod njih, NKOSK preuzima deo rizika nenaplativosti tog kredita. To u praksi znači da 75 odsto neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita snosi korporacija. Preuzimanjem dela rizika, Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje klijentu.

Upravo to da klijent dobija nižu kamatu ako je kredit osiguran glavni je argument banaka. Drugi argument je da osiguranje nije plaćeno banci, već korporaciji i da je banka tu bila samo protočni bojler.

Banke, po osnovu potpisanih Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa sa NKOSK, imaju obavezu da ponude Korporaciji na osiguranje svaki kredit koji ispunjava uslove postavljene od strane NKOSK.

Banka svakako prodaje nepokretnost koja je predmet hipoteke po ceni koju uspe da dobije na tržištu. Od novca ostvarenog prodajom založene nepokretnosti banka prvo pokriva svoja potraživanja, a sav ostali višak, ako ostane, isplaćuje korisniku kredita.

Inače, u Srbiji ima oko 90.000 stambenih kredita osiguranih kod NKOSK, indeksiranih najviše u evrima, ali i u švajcarcima.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    11. februar 2022 | 13:52

    Sudovi rade u korist banaka na štetu naroda.Ali obice im se to o glavu.

  • Gile

    11. februar 2022 | 13:46

    Sudstvo u Srbiji odavno ne funkcionise.

  • Referendum

    11. februar 2022 | 14:36

    Evo vam nezavisno sudstvo molili smo da izadjete i zaokružite NE, ali lepše je ispod jorgan planine i popodne u kafiću ispijanje espressa...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>