• 67

Vozači danas sipaju gorivo i za 183 dinara: Kad tačno stupa zabrana poskupljenja i koliko će da važi?

Slična ograničenja pre Srbije uveli su Hrvatska i Mađarska

  • 67
Gorivo, cene, akcize, inflacija Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Uredba o ograničenju cena pojedinih naftnih derivata sutra stupa na snagu, posle objave u Službenom glasniku, a važiće 30 dana.

Podsetimo, Vlada je juče donela uredbu koja se pre svega odnosi na maloprodajne cene evrodizela čija je cena ograničena na 179 dinara i benzina BMB 95 čija maksimalna cena može biti 171 dinar.

Cene ostalih derivata se kao i do sada slobodno formiraju na tržištu, pojašnjeno je iz resornog ministarstva. U obrazloženju se dalje navodi da je razlog donošenja uredbe kontinuirani rast cena naftnih derivata na našem tržištu i berzanskih cena sirove nafte, što utiče na rast cena ostalih proizvoda.

Ministarka trgovine, rekla je ukazala je ranije danas, da je cilj Uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na domaćem tržištu.

Ministarka je istakla da je radi sprečavanja eventualnih nestašica Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Slična ograničenja pre Srbije uveli su Hrvatska i Mađarska.

Litar benzina BMB 95 ovih dana košta oko 171 dinar, a evrodizela nešto više od 180 dinara. Obe vrste goriva su samo od početka ove godine skuplje za više od pet odsto, a stručnjaci smatraju da će se trend povećanja cena nastaviti. I autogas je za 32 dinara skuplji u odnosu na isti period prošle godine i košta 93,64 dinara, ali je samo on zabeležio blagi pad cene od oko dva odsto u odnosu na januar.

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Da bi napunili prosečan rezervoar od 50 litara benzina, građani Srbije ovih dana moraju da izdvoje oko 1.500 dinara više nego u istom periodu prošle godine. Ili kako naši čitaoci ukratko navode: "Za 2.000 dinara jedva naspem 10 litara dizela". 

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. februar 2022 | 15:52

    Nema nama pomoci i da je 100 dinara,propali smo nacisto.

  • Gogi

    11. februar 2022 | 16:47

    Kad treba cena gore istog momenta je dižu a kad treba da snize cenu onda im treba pismeno dostaviti rešenje a do tad cena ostaje na najvišoj tarifi. Standardna trgovinska politika 😠😠

  • Rrrrr

    11. februar 2022 | 15:48

    Stupa kad gorivo dođe na 200din litar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>