• 10

Pakao za gastarbajtere u Hrvatskoj: Ukoliko ne plate porez ostaćete bez krova nad glavom

Novac koji zaradite u inostranstvu morate prijaviti i svojoj državi

  • 10
Porez, porez na imovinu Foto: Shutterstock

Hrvatska poreska uprava pozvala je domaće gastarbajtere na plaćanje neprijavljenog poreza. U suprotnom, moglo bi daim se dogodi da ostanu bez krova nad glavom zbog poreza i kazni za neprijavljivanje poreskih obveza, a koje po svakoj godini iznose od 5.000 do 50.000 kuna (od 70.000 dinara do 700.000 dinara).

Dvema porodicama u Varaždinskoj županiji poreznici su pokrenuli postupak nad njihovim kućama. Ispričao je to Slobodnoj Dalmaciji Franjo Lazar, predsednik jednog hrvatskog sindikata.

"Nakon poziva iseljenika da dobrovoljno prijave strana primanja među ljudima je zavladala panika. Bio sam u Splitu, imao sam sastanke u Šibeniku i Zadru. U tim gradovima ima ljudi koji rade u zimskom turizmu i žena negovateljica te svi strahuju da će ostati bez primanja i da će im uzeti kuće i stanove", kaže Lazar i dodaje da je načelnik Poreske uprave izjavio da se 120.000 hrvatskih migranata prijavilo poreznicima, a čak 200.000 njih nije to učinilo, prenosi Tportal.hr.

Poreska uprava krajem prošle godine pozvala je građane koji su te i predhodih godina ostvarili primanja u inostranstvu: plate, penzije, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i slično, a do sada ih nisu prijavili, da to učine pre nego što prime zvanični poziv. Onima koji to učine, a dužni su porez, poreznici neće obračunati kamate niti naplatiti novčane kazne za prekršaj nepravodobne prijave. Poreznici ističu da je obavezno prijaviti i  inostrana primanja. Posebno,  ne moraju da se prijave oni koji primaju penzije iz Kanade, Kine, Luksemburga, Severne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Nemačke, Omana, Poljske i San Marina.

Sindikat je spreman i pred sudovima zaštititi svoja prava, a sarađivaće i sa kolegama u Sloveniji, u kojoj iseljenici takođe imaju slične probleme. Slovenački sindikat je do sada u 80 do 90 posto slučajeva dobio na sudu.

Predsednik sindikata kaže da oko 48.000 državljana radi u Austriji i da u ugovorima o izbegavanju dvostrukog oporezivanja s Austrijom, Slovenijom i Italijom stoji da Hrvatska ne bi trebalo da opereuje one koji više od 183 dana borave u tim zemljama ako im je poslodavac iz tih zemalja, u kojima primaju dohodak i na njega plaćaju porez.

'Zato imamo ogroman odliv mladih porodica koje odlaze iz Hrvatske zbog Poreske uprave. Teraju te mlade porodice iz Hrvatske! Kad im stignu poreska rešenja o dodatnom porezu, odlučuju da ga neće plaćati i da će otići', dodaje Lazar.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    11. februar 2022 | 19:29

    A ako sam na socijali u inostranstvu,hoće li i moja zemlja da mi da socijalno?

  • Matija

    11. februar 2022 | 19:21

    Nisu to ti pravi su na zapadu a ne u krvackoj jedva imaju imaju platu maks hiljdu evra prosečnu .

  • Populare

    11. februar 2022 | 18:28

    U Srbiji vec deru po tom pitanju!😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>