• 3

Peskov: "Evropa nije htela dugoročne ugovore i zato sada gas plaća papreno"

Nemačka je odložila sertifikaciju Severnog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak

  • 3
Dmitry Peskov, Dmitrij Peskov Dmitrij Peskov / Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je danas da su Evropljani odustali od dugoročne i tržišne interakcije kada je reč o snabdevanju energentima i da su sada primorani da preskupo plaćaju gas.

Peskov je za RIA Novosti naveo da je ruski predsednik, Vladimir Putin, rekao da "sve energetske interakcije Rusije u oblasti snabdevanja energentima treba da budu što transparentnije, isključivo tržišne i zasnovane na dugoročnim ugovorima".

- To je ono od čega su se Evropljani odustali, a sada kupuju gas, otprilike - ne po 300, nego po 1.300 dolara - rekao je Peskov. Gasna kriza podstaknuta je i najnovijom eskalacijom tenzija u odnosima Rusije i Zapada, zbog Ukrajine.

Zapad preti Rusiji da bi sankcije protiv nje ako izvrši, kako se navodi, invaziju na Ukrajinu, mogle obuhvatati i gasovod Severni tok 2, koji je završen, ali za koji Nemačka još nije dala dozvolu. Tim gasovodom gas bi direktno iz Rusije stizao do Nemačke.

Podsećamo na izjavu nemačkog ministra ekonomije, Roberta Habeka, koji je takođe kazao da će ukrajinska kriza igrati ulogu u procesu odobravanja gasovoda Severni tok 2.

Habek, član nemačke partije Zelenih, rekao je novinarima u Varšavi da će proces odobravanja biti striktno u skladu sa evropskim zakonom, ali da će "s druge strane, geopolitička procena uvek imati uticaj na odobravanje Severnog toka 2".

Nemačka je odložila sertifikaciju Severnog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak.

Video: Vučić: Priboj do kraja godine dobija gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    13. februar 2022 | 08:37

    Samo neka Evropa sluša trulu i propalu Ameriku, Amerika je gotova, čupa se na TUĐOJ MUCI. Amerika palila ubijala, pljačkala, DECU UBIJALA, kraj mora doći. Evropo, TRGNI SE!!!

  • Nikolas

    13. februar 2022 | 08:51

    MORALI SU DA SLUSAJU AMERE DA IM NEZAMERE!!!

  • Pedja KG

    13. februar 2022 | 12:08

    Kamo lepe sreće, kada bi Evropa okrenula ledja americi... pa neka oni onda žive, rade i ratuju samo na svom kontinentu! Eeee Evropo - pamet u glavu! Dokle više da se ratuje samo u Evropi i Aziji!? Da li to neko vidi! A u svakom ratu je amerika!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>