• 0

Erdogan i Orban imaju nove strategije u borbi protiv inflacije: Namirnice, gorivo i kamate prioritet

Prema zvaničnim podacima za januar, inflacija u Turskoj je porasla na 48,69 odsto na godišnjem nivou, a nezavisni stručnjaci tvrde da iznosi oko 115 procenata

  • 0
Gorivo hrana računi Foto: Pixabay, Shutterstock

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio je nedavno smanjenje poreza na dodatu vrednost za sedam odsto na osnovne namirnice, jer se zemlja suočava sa velikom inflacijom.

Erdogan je rekao da će porez na dodatu vrednost biti smanjen na jedan, sa osam procenata, na kupovinu hrane, preneo je Rojters. Njegova odluka biće objavljena u Službenom glasniku i stupiće na snagu u ponedeljak.

Erdogan je rekao da, pored smanjenja PDV, vlada očekuje da i prehrambene kompanije snize cene za sedam odsto. Ističe da ove namirnice imaju značajnu ulogu u rastu inflacije.

Prema zvaničnim podacima za januar, inflacija u Turskoj je porasla na 48,69 odsto na godišnjem nivou, a nezavisni stručnjaci tvrde da iznosi oko 115 procenata. "Nećemo dozvoliti da inflacija uništi našu naciju", rekao je Erdogan.

Kritičari, međutim, kažu da zemlja trpi od visoke inflacije zbog Erdoganovog insistiranja na snižavanju kamatnih stopa.

Osim toga, Mađarska će produžiti ograničenje cene goriva za još tri meseca, izjavio je premijer te zemlje, Viktor Orban. To je najnovija mera protiv inflacije koju je objavila njegova vlada. "Ograničenje cene je funkcionisalo, pa ga produžavamo za još tri meseca“, rekao je Orban, a preneo Rojters.

To znači da će ograničenje maloprodajne cene goriva na 480 forinti (1,53 dolara) po litru, koje je trebalo da istekne sledeće nedelje, ostati na snazi do 15. maja.

Samit EU Zapadni Balkan Viktor Orban / Foto: Tanjug/AP

Suočena sa porastom cena, koja bi inflaciju mogla da podigne na najviši nivo od 2008, Orbanova vlada je u februaru ograničila cene osnovnih namirnica, produžavajući već postojeća ograničenja cena energije, goriva i hipotekarnih zajmova.

Uprkos kontroli cena, mađarske potrošačke cene su u januaru porasle najbržim tempom u skoro 15 godina, kao i bazna inflacija, što je navelo analitičare da signaliziraju potrebu za dodatnim povećanjem kamatnih stopa. Mađarski premijer je ograničio i kamate na hipotekarne kredite do kraja juna, kako bi zaštitio zajmoprimaoce od povećanja troškova otplate.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>