• 0
 ≫ 

Dan posle sutra: Kakve cene i tržišta možemo očekivati kada prođe pandemija?

 ≫ 

Od jeseni 2020. do početka 2021. godine cene ključnih sirovina za prerađivačku industriju u proseku su porasle 30 procenata

  • 0
Cargo cene Foto: Shutterstock

Čini se da ovih dana, dok svet bruji o rastućim potrošačkim cenama, u senci ostaju proizvođačke cene u industriji - koje su jednako važne, jer u tom lancu svaka "karika" ima svoj uticaj.

Proizvođači moraju da se prilagode neizvesnom okruženju, te da budu spremni na neočekivane skokove cena sirovina. To se, svakako, već dešava - mesecima unazad, ali neće tako lako "nestati", i jednom kada prođe pandemijska kriza.

Naime, u decembru 2021. rast proizvođačkih cena je iznosio 26,2 posto u EU, na godišnjem planu, najviše podstaknut energetskom krizom. Od jeseni 2020, "trend" rasta cena sirovina ne prestaje.

Na to su najviše uticali sledeći faktori: blokade u proizvodnji, kriza s transportom ali i radnom snagom, izazovi u lancima snabdevanja, kriza sa čipovima.

Od jeseni 2020. do početka 2021. godine - cene ključnih sirovina za prerađivačku industriju u proseku su porasle 30 procenata. Razvijene zemlje kao što su Nemačka, Švedska ili SAD, morale su da privremeno smanje ili zaustave svoje proizvodne aktivnosti u pojedinim momentima, što je bilo poražavajuće.

Rast cena ključnih sirovina očekuje se i u prvom kvartalu ove godine, a podsećamo vas i na poskupljenje čelika u poslednje vreme.

Tržišta, navode stručnjaci, ostaju nestabilna još neko vreme. Pritisak je posebno na manjim kompanijama, koje uprkos povećanoj potražnji za proizvodima - ne mogu doći do potrebnih sirovina.

Takođe, sve im je teže da se nose s neprestanim rastom cena.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>