• 8

Soros ulaže u e-vozila: Kupio akcije vredne 2 milijarde dolara

Kalifornijski startap je, inače, u decembru saopštio kako očekuje da će proizvodnja pasti u odnosu na cilj za 2021, zbog ograničenja u lancu snabdevanja

  • 8

Milijarder Džordž Soros odlučio je da investira u električne automobile.

Amerikanac mađarskog porekla ovog avgusta puni 92 godine, ipak, to ga ne sprečava da i dalje budu aktivan u biznisu. Prema oceni Forbsa, u 2022. njegova neto vrednost iznosi 8,6 milijardi dolara.

Soros je kupio skoro 20 miliona deonica startapa električnih kamiona, Rivian Automotive Inc, u kvartalu završenom 31. decembra, pokazuju podaci o hartijama od vrednosti, a prenosi Rojters.

U pitanju je 19.835.761 akcija, vrednih oko 2 milijarde dolara u to vreme. Kupovina je učinila "Soros Fund Management" jednim od najistaknutijih investitora u toj kompaniji, koja tek treba da proizvede vozilo za široku upotrebu.

Očekuje se da će Rivian, koji je 20% u vlasništvu Amazona, obezbediti kompaniji za e-trgovinu više od 100.000 električnih kamiona. Kalifornijski startap je, inače, u decembru saopštio kako očekuje da će proizvodnja pasti u odnosu na cilj za 2021, zbog ograničenja u lancu snabdevanja.

Akcije Riviana su pale 9% u petak i 43% za godinu dana, do danas. Cena akcija je pala za 67% u odnosu na najviši nivo od 179,46 dolara, dostignut 16. novembra.

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>