• 3

Srpski privrednici ispisali istoriju u Dubaiju: Otkrivamo kakve kompanije najbrže ubede Arape za posao

"Najviše ugovora sklopljeno je u oblasti naprednih tehnologija i inovativniih rešenja u oblasti energetske efikasnosti", kaže nam Selaković

  • 3
Foto: Telegraf.rs

Najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, stigla je danas na Svetsku izložbu Ekspo 2020 Dubai, a direktor Predstavništva PKS u UAE Marko Selković kaže da je to u istoriji naše zemlja najbrojnija delegacija domaćih privrednika u prekookenaskoj destinaciji.

U okviru izložbe Ekspo u Dubajiu, od 12. do 20. februara, održava se osma tematska nedelja "Poljoprivreda i prehrana" na Svetskoj izložbi.

Selaković je dočekao privrednike i novinare, između ostalih i Telegraf Biznis, u srpskom Biznis habu u Poslovnoj zoni Saut Dubai i istakao da je to od početka Svetske izložbe dom srpske privrede.

Poručio im je da su usluge haba besplatne i da mogu da dobiju svaku podršku.

"Hab je mesto odakle su na Ekspo krenule sve privredne delegacije iz Srbije, kao i ova i do sada je kroz hab prošlo više o 1.200 privrednika", rekao je Selaković i dodao da će biti održana još jedna tematska nedelja posvećana vodama, tako da će taj broj svakako biti premašen.

Prema njegovim rečima, do sada je održano više od 150 sastanaka i prezentacija, kao i da je samo tu od oktobra prošle godine, kada je počela Svetska izložba Ekspo Dubai, sklopljeno više od 15 ugovora, kao i da je bilo dvadesetak upita za početak poslovanja.

Expo Srbija, t Stigla najveća delegacija privrednika Srbije na Expo Dubai/Foto: Telegraf.rs

Selaković je naglasio da je reč o pravoj ekonomskoj diplomatiji naše države, s obzirom na to da su našim privrednicima "otvorio ceo svet".

Kako je rekao, sastanci tokom Ekspa su održani sa predstavnicima više od 70 zemalja, od Estonije do Egipta i drugih delova sveta.

"Uspeli smo da ispišemo istoriju", naglasio je Selaković.

Fokus privredne delegacije koja je stigla u Dubai biće na povezivanju sa inostranim partnerima, upoznavanju inovacija, iskustava i medunarodnih trendova u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi hrane.

Privrednici iz Srbije imaće poslovne forume sa privrednicima Slovenije, Poljske, Malte, Libana, Litvanije, Meksika, Australije, Malezije, Egipta... Poseban događaj organizuje se i radi predstavljanja naših vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca, koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka.

Ujedinjeni Arapski Emirati uvoze više od 80 odsto prehrambenih proizvoda i predstavljaju sponu sa zemljama čitavog regiona MEASA - Bliskog istoka, Afrike i južne Azije, što otvara velike mogućnosti srpskim proizvođačima.

Namenska ubira najviše poslova

Među kompanijama iz Srbije koje učestvuju u nedelji "Poljoprivreda i prehrana", od 12. do 20. februara od kojih je najveći broj iz oblasti prerade voća i povrća, konditorske industrije, proizvodnje vina i primarne poljoprivredne proizvodnje, su i Delta agrar, Yuhor, Dijamant, Banini, Swišlion, Vino Župa, Vital, Strauš Adriatic, Eliksir group, Medela i mnoge druge, kao i poljoprivredni instituti, zadruge i strukovne institucije.

Govoreći o konkretnim ugovorima, Selaković navodi da su i mnogi pregovori u toku, a na pitanje Telegraf Biznisa iz kojih oblasti se najbrže sklopi posao, kaže: 

"Najviše ugovora sklopljeno je u oblasti naprednih tehnologija i inovativniih rešenja u oblasti energetske efikasnosti", kaže nam Selaković.

Kako objašnjava, u strukturi izvoza Srbije u Emirate uopšte i nije poljoprivreda već namenska industrija. 

"Nemamo još direktnu kargo vezu. Luka nam je udaljena 3 kilometra, zato je važno da rešimo prvo logistiku... Međutim, činjenica je da nas ne gledaju više kao sirovinsku bazu, već nekog ko može da isporuči inovaciju. Zato se i sklapaju najviše ugovori sa kompanijama koje nude napredna i inovativna rešenja. Led rastveta, energetika, smart rešenja. Dodatno, takve firme brže dogovore uslove zbog sertifikata koje su u prehrambenoj industriji zahtevniji", objašnjava.

Video: Da li je moguće oživeti ljude iz praistorije? Srpski gejmeri i naučnici imaju odgovor

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    13. februar 2022 | 21:21

    Ovo je jako lepa vest. Kada ekonomija napreduje, napredovace sve u nasoj drzavi. Uspesna ekonomija je nosilac razvoja svake drzave.

  • mirko

    13. februar 2022 | 20:40

    Da Srbija napreduje na svim stazama.Hvala vam predsednice cak nas ni ovi mentori serpara sabotazama ne mogu spreciti. Brojcano mali ali narod sa velikim srcem 🇷🇸👍🙏💪🏻😂

  • Darinka

    13. februar 2022 | 23:00

    Ovakav tekst pročitati, pa to je melem za dušu. Odavno nisam ovako lijepo nešto pročitala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>