• 1
 ≫ 

Posle četiri decenije Mostar opet ima dimničarsku firmu: Bračni par pokrenuo biznis iz "nužde"

 ≫ 

Prema savetu mentora, bilo je jasno da Sanjin neće moći sve poslove da obavlja sam, pa se tako rodila ideja da mu kolega bude supruga

  • 1

Tajma i Sanjin Drljević su mladi bračni par iz Mostara, koji je oživeo stari zanat otvaranjem dimničarske firme.

Prema zvaničnim podacima Arhiva Hercegovine, Mostar je nije imao 39 godina, što su saznali pri registraciji dimničarskih usluga u svom gradu.

Iako su zanat zvanično oživeli pre nekoliko dana, u najvećem gradu na Neretvi su već postali poznati kao "par koji u crnim odelima deluje u hitnim situacijama". Njihova pojava na ulicama je za građane prava atrakcija, u šta se uverila i ekipa portala Klix.

Građani su zastajali da se uhvate za dugme što, prema starom narodnom običaju, donosi sreću. Taj gest je oduševio i novopečene dimničare, pa su dugmiće i sami delili sugrađanima.

Tajma je, inače, magistar hemije, ali nije imala priliku da zasnuje radni odnos. Sanjin je carinski tehničar s brojnim poslovnim iskustvima, ali daleko od struke. Kako kažu, u avanturu oživljavanja starog zanata upustili su se jer su bili primorani da sami čiste svoj dimnjak.

- Kad nam se pojavio problem s dimnjakom, nismo znali koga da zovemo, niti od koga da tražimo pomoć, pa sam otišao u poljoprivrednu apoteku i kupio četku i sajlu da to sam otklonim. Tada, kao apsolutni laik, uspeo sam da rešim problem na desetak dana, a tragajući za stručnom osobom saznao sam da u gradu nema dimničara - kaže Sanjin.

To je njemu, kako kaže, bio dovoljan znak da treba da postane dimničar. Kako ne bi lutao na tom putu do cilja, javio se Udruženju dimničara BiH, gde je dobio sve smernice.

Prema savetu mentora, bilo je jasno da neće moći sve poslove da obavlja sam, tj. biće mu potrebna pomoć. Tada je nastao problem - koga naći?

Tajmi je to bio razlog da se upusti sa njim u ovaj profesionalni izazov, na šta su sada veoma ponosni, kao i čitava porodica, koja im je sve vreme bila podrška.

- Ja sam otkrila na internetu dimničarku Dajanu Đurić, koju sam kasnije i upoznala, a što me je inspirisalo da i ja steknem kvalifikacije za obavljanje tog posla - priča Tajma za Klix. Ona je, bez sumnje, prva dimničarka u istoriji Mostara.

Posebno je razveselilo otkriće da su njena struka i dimničarstvo povezani, jer je tokom školovanja bili u obavezi da nauči da rukuje hemikalijama za čišćenje cevi centralnog grejanja.

- Koristimo savremenu tehnologiju bez penjanja na krov i prašine, te uspešno rešavamo probleme bez obzira na vremenske prilike - kaže mladi par iz BiH, koji ima pune ruke posla.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    14. februar 2022 | 13:04

    Нема скоро ниједног Србина у Мостару , све су побили и протјерали . То је право лице сваког Мостарца .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>