• 0

Šef energetske agencije poručio naftašima da "zatvore jaz između reči i dela"

U poslednje vreme naftna alijansa ne uspeva da ostvari planirani rast pumpanja, zbog problema s višegodišnjim nedvoljnim ulaganjima

  • 0
Cisterna sa naftom, nafta oil tank Foto: Shutterstock

Šef Međunarodne energetske agencije (IEA), Fatih Birol, pozvao je danas proizvođače nafte iz grupe OPEK+ da zatvore jaz između svojih reči i dela, reagujući na snažan skok cena "crnog zlata" na najviši nivo u poslednjih više od sedam godina.

Birol je u obraćanju na jednom industrijskom skupu u Kairu, koji je prenosila egipatska državna televizija, takođe poručio da "politizacija situacije na tržištu gasa u Evropi nikome ne ide u prilog".

Međunarodne cene nafte su danas nastavile rast na više od 96 dolara po barelu, što je njihov najviši nivo u više od sedam godina, nakon što su jutros prvo premašile 95 dolara.

Tome je doprineo strah da bi eventualna invazija Rusije na Ukrajinu mogla da dovede do uvođenja američkih i evropskih sankcija Moskvi, što bi se odrazilo na izvoz ruske nafte i gasa na tržišta na kojima već vlada oskudna ponuda, preneo je Rojters.

Podsećamo, Kremlj negira tvrdnje da planira bilo kakav napad na Ukrajinu odbacujući taj scenario kao zapadnu propagandu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa nazvana OPEK+ u kojoj je i Rusija, dogovorili su se ranije ovog meseca da ostanu pri planu postepenog povećanja proizvodnje za 400.000 barela dnevno i u martu.

Međutim, u poslednje vreme naftna alijansa ne uspeva da ostvari planirani rast pumpanja, zbog problema s višegodišnjim nedvoljnim ulaganjima u naftni sektor u nekoliko zemalja članica.

IEA je u svom poslednjem mesečnom izveštaju navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje povećao na 900.000 barela dnevno.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>