• 2

Srpska kuća pored Amazona i repova Emirejts aviona usred pustinje: "Javi im tamo da Škoda dolazi u Kragujevac"

Najskuplje u Emiratima prilikom pokretanja posla je prostor. Administracija traži adresu, a renta je zatim skuplja. Hab je po principu "van stop šop"

  • 2
Biznis hab u Dubaiju Foto: Telegraf.rs

Biznis hab u poslovnoj zoni Saut Dubaiji je već nekoliko meseci dom srpske privrede. Ekipa Telegraf Biznisa posetila je tu malu oazu u pustinji, gde se održavaju sastanci, upoznaju partneri, ali i potpisuju ugovori.

Štaviše, ovo mesto je srećan početak za mnoge, iako nije po feng šuiju, u šali (ili ne) kaže nam Marko Selaković koji je šef kancelarije PKS u Dubaiju i B2B direktor „Dubai Expo 2020“

"Hab je mesto koje donosi sreću, možda baš ova stolica sa vaše leve strane (pokazuje) - ko god je u nju seo, dobio je dobre vesti i odlazio sa sklopljenim, velikim poslom. Jedan od njih bio je gradonačelnik Kragujevca koji nam je bio u poseti. Dok smo razgovarali stigla mu je vest koju je ceo grad čekao: "Možete da objavite da Škoda stiže u Kragujevac". Slično se dogodilo prilikom takmičenja za startape. Momci iz Džobertija koji su koristili hab proglašeni su za najbolji. Kasnije, Kmet i Kopa su dobili poslove. Jedan od njih je naravio draft ugovora na papiru. Realizovalo se. Ovde je dobra energija - prepričava nam on.

Selaković je inače već sedam godina u UAE, i kaže da je danas dobro biti Srbin u Emiratima. Konkretno, hab se nalazi pored najvećih svetskih kompanija. U tom kongolmeratu radi oko 4.500 firmi. Reč je o najvećoj slobodnoj zoni  u svetu od čak 140 kvadratnih kilometara.

Kako smo se uverili, tu su prisutne sve najveće svetske kompanije, poput Amazona, Ikee i drugih. U zoni se gradi i aerodrom koji će biti najveći u svetu, a koji će biti u sastavu slobodne zone.

Na tri kilometra odatle je i luka, a jedan od prioriteta PKS biće da se uspostavi brodski transport od Srbije preko luke Konstance.

"Biznis hab je u jednoj od centralnih zgrada, odnosno lokacija. Kada pogledate okolo, vidite zgradu Amazona, repove Emirejts aviona. Verujemo da će se stvoriti uslovi da kuća sprske privrede ostane da živi kao deo nasleđa". kaže naš sagovornik.

Najskuplje pri pokretanju posla u Emiratima je prostor

Kako nam je potvrđeno, u Habu je do sada održano više od 150 sastanaka i prezentacija, kao i da je samo tu od oktobra prošle godine, kada je počela Svetska izložba Ekspo Dubai, sklopljeno više od 15 ugovora i predugovora, kao i da je bilo dvadesetak upita za početak poslovanja u UAE.

Najskuplje u Emiratima prilikom pokretanja posla je prostor. Administracija traži adresu, a renta je zatim skuplja. Hab je po principu "van stop šop", odnosno "sve na jednom mestu":

Možete da registrujete registrujte frimu na srpski Biznis hab, dobijete vizu, a imate prostor na korišćenje za sastanke i ostale potrebe jedne kompanije.

Trenutno u Dubaiju boravi najveća delegacija srpskih privrednika, skoro 300 iz oko 140 kompanija iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Oni će prisustovati na Ekspo 2020 Dubai, i na najvećem regionalnom sajmu prehrambene industrije Gulfood u organizaciji Privredne komore Srbije, na kome su zastupljene zemlje iz gotovo celog sveta.

Video: Da li je moguće oživeti ljude iz praistorije? Srpski gejmeri i naučnici imaju odgovor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikica

    14. februar 2022 | 14:57

    Nije loše. Mogućnosti. A bez komentara do sada...

  • Татјана

    15. februar 2022 | 18:28

    Јел ово писао неко ко користи гугловог преводиоца или је тај Селаковић већ зааборавио да говори српски? У сваком случају ПКС-ови запослени се добро проводе на плећима привреде, с обзиром на то да пола српских предузетника мора да плаћа чланарину ни за шта, односно да би они промовисали тзв.српске привреднике по Емиратима месецима уназад, тј. већином велике фирме које имају новца за све те сусрете, смештајне, најмове..., али како би онда запослени у ПКС-у оправдали узимање новца од предузетника кроз принудну чланарину!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>