• 2
 ≫ 

Čast za Srbiju, podignuta zastava u Dubaiju: Počela proslava Dana državnosti u velelepnoj Al Wasl dvorani

 ≫ 

Dan državnosti Srbije obeležen je danas i na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubajiu

  • 2

Dan državnosti Srbije obeležava se danas i na Ekspo 2020 izložbi u Dubajiu gde je i Telegraf Biznis, a celodnevnu proslavu otvorila je svečano ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u Al Wasl kupoli, u okviru izložbe.

Podizanjem srpske zastave i intoniranjem himne Srbije počela je svečanost.

"Srbija je na svom ekonomskom i kreativnom uzletu i usmerena ka napretku", poručila je Matić na otvaranju svečanosti.

Prema njenim rečima, EXPO je prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misije.

"Neizmerno je uzbudljivo i ogromna mi je čast što danas predstavljam svoju zemlju na Dan državnosti Srbije, posebno na ovom mestu u koje je ceo svet uperio pogled sa divljenjem i nadom, kao na simbolični centar civilizacijskog prosperiteta u ovom trenutku", rekla je ministarka.

Istakla je da joj je posebno zadovoljstvo što država Srbija svečano obeležava svoju nezavisnost i donošenje prvog ustava, svoj slobodarski duh i suštinsku demokratičnost, sa svima, ljudima koji dolaze iz celog sveta.

Događaju je prisustvovao i ministar turizma UAE šeik Nahjan bin Mubarak Al Najjan.

On je naveo da je srećan što prisustvuje obeležavanju Dana drzavnosti Srbije i istakao da je Srbija posvećena kroz Ekspo izložbu pronaženju globalnih rešenja za bolju budućnost svih.

"Ponosni smo što smo ugostili ceo svet, s obzirom da 192 zemlje učestvuju na izložbi, koja pruža veliku mogućnost za dijalog i razvoj održivih rešenja i saradnju. Sigurnije sutra za sve", poručio je šeik Najan i zahvalio je doprinosu Srbije.

"Brižljivo se pripremali, da napravimo šetnju kroz našu zemlju, i mislim da smo je prestavili na pravi način. Predstavili smo pet regija naše zemlje kroz ovaj jutaranji program", rekao je Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo koji je upravo završio nastup.

Kasnije, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije će na svetskoj izložbi potpisati Memorandum o razumevanju sa kompanijom Grupa 42 (G42) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dokument će biti potpisan na investicionoj konferenciji koja će biti održana u okviru proslave Dan državnosti Srbije u Dubaiju, najavila je Kancelarija za IT.

Memorandumom o razumevanju potpisaće direktor G42 "Cloud Tećnology" Talal Al Kaisi i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

G42 je jedna od vodecih svetskih kompanija koja se bavi razvojem veštačke inteligencije i klaud racunarstva sa sedištem u Abu Dabiju.

Proslava Dana državnosti Srbije na izložbi Ekspo Dubai

Proslava, u organizaciji Privredne komore Srbije i Vlade, biće nastavljena u Paviljonu Srbije, a pratiće je brojni biznis i kulturni događaji, među kojima je i investiciona konferencija.

Nastupiće i čuveni violinista Stefan Milenković sa Gudačkom reprezentacijom maldih. Obeležavanje praznika će biti kruna svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020.

Ministarka Matić je i generalna komesarka Srbije na izložbi Ekspo 2020 Dubai, koja od ponedeljka do srede boravi u zvaničnoj poseti Dubaiju i održaće tokom posete sastanke i panele koji imaju za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale Srbije.

Expo Tatjana Obraćanje ministarke u centralnoj kupoli/Telegraf.rs

Matićeva će se u Dubaiju sastati se i sa generalnom direktorkom Svetske izložbe u Dubaiju i državnom ministarkom za međunarodnu saradnju UAE Reem Al Hashimy.

Program proslave Dana državnosti počeće danas, u 10 sati, u velelepnoj Al Wasl dvorani, podizanjem srpske zastave i obraćanjem zvaničnika koji će pratiti nastup nacionalnog Ansambla Kolo.

Nakon toga će uslediti premijerni nastup Gudačke reprezentacije mladih koji će izvesti program pažljivo osmišljen za Dan državnosti Srbije.

Milenković je u saradnji sa nacionalnom platformom "Srbija stvara", čiji je kreativni ambasador, raspisao konkurs za izbor najtalentovanijih mladih virtuoza koji će svojim nastupom predstaviti Srbiju na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai.

Nakon toga, program se seli u raskošni Paviljon Srbije gde će od 18.30 do 20.30 sata u bašti paviljona nastupiti harmonikaš Petar Marić, osmostruki svetski prvaki na električnoj harmonici i Ansambl Kolo, a unutar paviljona biće održan koncert filmske muzike koji će izvoditi Jelena Gavrilović i Aleksandra Markovića, kao i nastup Ð Emine.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana i obeležavanja Dana državnosti 15. februara biće organizovana i investiciona konferencija "Serbia Cuntry Busineš Briefing", na kojoj će biti zastupljeni, pre svega, sektori: hrana, poljoprivreda i savremene tehnologije.

Inače, Svetska izložba Ekspo 2020 u Dubajiu, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi Ekspo predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara, a tema nastupa je nazvana "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Naša zemlja je na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju, ističu iz PKS, postigla impresivne rezultate, ugostila na svom paviljonu skoro 700.000 posetilaca iz celog sveta i na najbolji mogući način predstavila svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale.

U okviru poslovnog programa, koji sprovode Vlada Srbije u saradnji sa PKS i Razvojnom agencijom Srbije, do sada se predstavilo više od 1.200 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima.

Video: Da li je moguće oživeti ljude iz praistorije? Srpski gejmeri i naučnici imaju odgovor

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šeki

    15. februar 2022 | 09:44

    Hvala Vam puno dragi prijatelji SRBIJE. Ovo je velika čast.

  • Srpkinja

    15. februar 2022 | 11:55

    Hvala prijatelji iz Dubaija sto postujete nasu drzavnost!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>