• 0

Šta znamo o PPF Grupi koja je kupila RTL? Vlasnik im je bio češki milijarder, tragično stradao na Aljasci

RTL je osnovan u Zagrebu, 2004. godine

  • 0
Aljaska heli-ski, Petr Kelner Foto: Youtube/Tordrillo Mountain Lodge/PPF/faa.gov

Regionom je juče odjeknula vest da je PPF Grupa, osnovana u Pragu 1991, kupila televiziju RTL u Hrvatskoj. Tačnije, akvizicija je izvršena preko podružnice češke grupe, po imenu Central European Media Enterprises Ltd.

Potonja firma je osnovana iste godine, ali u Nemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer, dok je osnivač PPF-a, Petr Kelner, upravljao ovom moćnom grupacijom sve do fatalne helikopterske nesreće na Aljasci.

Podsećamo, nesreća u kojoj je Kelner poginuo dogodila se krajem marta 2021, a Čeh je iza sebe ostavio četvoro dece, suprugu, ogromno bogatstvo i imperije kao što su PPF grupacija i porodična Kelner fondacija (The Kellner Family Foundation).

PPF grupa investira u više tržišnih segmenata kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologija, nekretnine i mašinstvo. Rast PPF grupe počiva na razvoju tradicionalnih i novih industrija, gradnji moderne infrastrukture, digitalnoj ekonomiji i povezivanju češkog talenta i mogućnosti sa globalnim prilikama.

Kelner je bio jedan od najistaknutijih svetskih milijardera.

Kada je reč o akviziciji u Hrvatskoj, kako se navodi u saopštenju PPF Grupe, kao deo transakcije CME je osigurao dugoročna prava na zadržavanje i korišćenje RTL brenda u Hrvatskoj. "Naša podružnica CME je potpisala ugovor za preuzimanje 100-postotnog vlasništva za RTL Hrvatsku", navedeno je.

Inače, imovina kompanije RTL procenjena je na 50 miliona evra. Kako je rekao glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju, "ideja je da se u Hrvatskoj fokusiraju na stvaranje lokalnog sadržaja, kao i na digitalizaciju".

RTL je osnovan u Zagrebu, 2004. godine i do sada je 99,9% bio u vlasništvu RTL Group.

PPF grupa Foto: Shutterstock

Poslovanje sa Srbijom

Podsećamo, PPF grupa je 2018. postala vlasnik Telenorovih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, uključujući Srbiju. U te svrhe Keler je bio spreman da plati čak 2,8 milijardi evra.

Prirodni korak PPF grupe na tržištu Srbije posle toga bila je kupovina Telenor banke koja je predstavljala prvu potpunu mobilnu i onlajn banku u Srbiji a banka je upravljala aktivom vrednom 135 miliona evra.

Preuzimanje Telenora bilo je najveće preuzimanje koje je izvršeno u telekomunikacijskom sektoru Centralnoistočne Evrope od 2011. godine.

Krajem januara tekuće godine, jedan od najvećih operatera u Srbiji je promenio ime, tako da Telenor u Srbiji od marta nastavlja da posluje pod imenom Yettel.

Video: Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>