• 0

Nakon 20 godina ulaganja "dižu ruke" od Rusa: Glenkor prodao udeo u naftnom gigantu

Rusnjeft, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, suočio se s teškim periodom otkako je Evropska unija prošle godine uvela sankcije vlasniku kompanije, Mihailu Gucerijevu

  • 0
nafta

Foto: Freepik

Kompanija Glenkor je prodala udeo u Rusnjeftu i time je okončala dve decenije ulaganja koja su anglo-švajcarskoj firmi omogućila da trguje milionima barela nafte ove ruske grupe.

Prodaja, na kojoj se radilo godinama otkako je Glenkor promenio najviši menadžment, najavljena je u decembru 2021. i biće završena u prvoj polovini 2022. godine, pošto je u toku dobijanje regulatornih odobrenja, saopšteno je iz kompanije, a prenosi Rojters.

Vreme prodaje, kako primećuje britanska agencija, "koincidira s najvećim tenzijama između Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, zbog čega neke zapadne kompanije nastoje da smanje izloženost riziku s ruskom imovinom".

Glenkor nije naveo razlog za otuđenje vlasničkog udela i nije otkrio kupca niti vrednost transakcije.

Rusnjeft, koji proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, suočio se s teškim periodom otkako je Evropska unija prošle godine uvela sankcije vlasniku kompanije, Mihailu Gucerijevu, zbog bliskih veza sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Sankcije su napravile problem Rusnjeftovom izvozu nafte, pri čemu je Glenkor nekoliko meseci preskočio kupovine od ruskog partnera. Glenkor je, dodaje se, pomogao Gucerijevu da od početka 2000-ih podigne Rusnjeft u top 10 ruskih proizvođača "crnog zlata", finansirajući ekspanziju te kompanije u zamenu za prava na izvoz nafte.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>