• 2
 ≫ 

U ovim zemljama je najveća koncentracija bogatstva: Nemačka ima skoro 3 miliona milionera

 ≫ 

Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih

  • 2
Nemačka, Bon Foto: Shutterstock

Nemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu, akumuliranom u vrednosti većoj od 16 milijardi evra.

To pokazuje istraživanje švajcarskog instituta, pri čemu se konstatuje da dalje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti, lično bogatstvo je raslo u pandemijskoj 2020. godini, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo 16 zemalja EU i Švajcarsku.

Ističe se da Nemačka prednjači u Evropi, kada je reč o ličnom bogatstvu, a slede je Francuska sa 12.600 milijardi evra, zatim Britanija i Italija sa po 10.000 milijardi evra.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) 16 zemalja Unije i Švajcarske smanjen je tokom 2020. za 6,4 odsto, dok je lično bogatstvo poraslo za 3,9 odsto - na rekordnih 69 milijardi evra.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a taj trend će se, po proceni autora istraživanja, i nastaviti. Nemačka ubedljivo ima najveći broj milionera (njih 2,9 miliona), a slede je Britanija i Francuska sa po 2,5 miliona milionera.

Švajcarska, s druge strane, prednjači po udelu milionera, koji doseže 14,1 odsto, što znači da otprilike svaki sedmi građanin pripada toj grupi. Takođe, navodi se da je sve izraženija i koncentracija bogatstva.

Tako je u vlasništvu najbogatijih 10 odsto evropskih porodica otprilike polovina neto evropskog bogatstva. Najbogatijih 1% Evropljana su vlasnici 19 odsto ukupnog bogatstva.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>