• 0
 ≫ 

Bafetova imperija kupila akcije Aktivižena pre Majkrosoftovog preuzimanja?

 ≫ 

Biznismen je akcije pomenute kompanije kupio kada je njihova cena pala na samo 56,40 dolara u četvrtom kvartalu

  • 0
Activision Blizzard  Voren Bafet Foto: Activision Blizzard, AP/Tanjug

U drugoj polovini januara tekuće godine svet je obišla vest da tehnološki gigant Majkrosoft kupuje Activision Blizzard (Aktivižen Blizard), gejming giganta najpoznatijeg po "Call of Duty" franšizi.

Takođe je objavljeno da je dogovor "težak" 68,7 milijardi dolara u gotovini, a pisali smo i tome zašto se Satija Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, odlučio upravo za ovu akviziciju.

U međuvremenu, Majkrosoftovo preuzimanje ove kompanije našlo se "pod lupom" regulatora, a CNBC sada piše kako je kompanija Berkšir Hatavej, američkog poslovnog mogula Vorena Bafeta, u četvrtom kvartalu 2021. kupila akcije Aktivižena - pre Majkrosofta.

Reč je o deonicama vrednim oko milijardu dolara, a tim potezom - Bafetova imperija je "uskočila" u posao pre Majkrosoftovog dogovora o preuzimanju proizvođača video igrica.

U vlasništvu Berkšira je bilo 14,66 miliona akcija Aktivižena, u vrednosti od 975 miliona dolara na kraju 2021. godine, prema podnesku koji je kompanija dostavila tržišnom regulatoru.

Bafet je sada u poziciji da, ako se ugovor između Majkrosofta i Aktivižena sklopi, ostvari priličan profit, prenosi CNBC.

Biznismen je akcije pomenute kompanije kupio kada je njihova cena pala na samo 56,40 dolara u četvrtom kvartalu, zbog tužbe kalifornijskog odeljenja za fer zapošljavanje i stanovanje, u kojoj se navodi da Aktivižen i njegove podružnice neguju "seksističku kulturu jer žensko osoblje plaćaju manje od muškaraca".

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>