• 3

Sudar (de)centralizovanih sistema: Zaplena tokena, "pumpanje" cena zlata, keš i digitalni evro

Ovo su aktuelne teme i u prvom delu tekuće godine

  • 3
Gold letter NFT and coin, digitalna umetnost koja se prodaje za kriptovalute Foto: Shutterstock

Već neko vreme tržište novca je "pregrejano", uglavnom zbog krize kovida-19, inflacije, izazova s isporukama robe, stanjem svetskih privreda, ali i goruće teme - kripto novca.

Kao odgovor na kriptovalute, svetske banke i vlade imaju ideju da emituju nacionalne digitalne valute, jer smatraju da je okretanje decentralizovanim sistemima - rizično i nesigurno.

Debate se vode svakodnevno, a ovo je presek najaktuelnijih događaja:

Bitkoin ponovo raste

Nakon nekoliko težih meseci za najpopularniju kriptovalutu, ponovo dolazi do rasta. Naime, nakon što je pao na šestomesečni minimum od 32.000 dolara, ovaj digitalni novčić je dostigao rekordnu vrednost od 68.000 dolara, a 2021. s rastom većim od 60%.

Kriptovalute su bile "meta" raznih izazova, te se u više navrata pokazalo da nisu otporne na inflaciju, ali ipak - opstaju. Bitkoin se sada razvio u novu klasu imovine i smatra se "novim, digitalnim zlatom". Banka Goldman Sachs je prošlog meseca dala prognozu da bi bitkoin uskoro mogao da dostigne vrednost od čak 100.000 dolara.

NFT

S druge strane, jedan oblik kripto novca - NFT (nezamenljivi tokeni) - nije naišao na "zeleno svetlo" u Velikoj Britaniji. Tačnije, Poreska uprava je izvestila da je izvršila prvu zaplenu NFT-ova u akciji suzbijanja radnji za koje se sumnjalo da su ilegalne. Britanska služba za prihode i carinu je zaplenila tri NFT-a nakon istrage pokušaja prevare državne blagajne za iznos od 1,4 miliona funti.

Zlato zlatne poluge bogatstvo Foto: Shutterstock

Šta se zbiva sa zlatom?

Analitičar Rikardo Evangelista, iz "Aktiv trejdsa", rekao je da "tržišta reaguju na geopolitičke rizike, odlazeći u tzv. sigurne luke, i da takva dinamika aktivno podržava vredne metale". U tri meseca, vrednost zlata je drastično porasla, zbog povećane potražnje za zaštitom kapitala usled rusko-ukrajinskog sukoba. Podsećamo, promenio se i odnos prema dolaru, nacionalnoj valuti SAD.

U tom kontekstu, rast cena zlata se ublažava jačanjem dolara, koji se takođe smatra "pouzdanim kapitalom". Osim toga, USD ima "podršku" na račun očekivanja da će FED uskoro povećati osnovne kamatne stope. U međuvremenu, martovski fjučersi za srebro su poskupeli 2,1%, do 23,86 dolara za uncu.

"Digitalni evro ne menja keš"

Kristin Lagard, šefica ECB, rekla je da je evro "deo zajedničkog identiteta Evropljana i da najavljena digitalna varijanta neće biti zamena za novčanice, već njihova dopuna". Evropska centralna banka je, inače, prošle godina potvrdila da pokreće projekat digitalnog evra, kao i da će doći do redizajna.

Digitalni evro biće elektronski novac, izdat od strane Evrosistema, odnosno ECB i nacionalnih centralnih banaka, a treba da bude dostupan svim građanima i preduzećima.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile lala

    15. februar 2022 | 15:51

    Kripto valute su pare od kriminalaca, koji se trude da zavaraju svoje kriminalne radnje i tragove. Svet bi trebao da donese propis o zabrani orometa kripto vslutama, ili u najmanju ruku, da ih stavi pod potpunu kontrolu policije. Tsko da bude potpuno dostupna svaka vrsta infornacije vezana za kripto valutu. I da policija moze da ih istrazuje po svakoj osnovi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>