• 5
 ≫ 

Grad budućnosti nije nastao slučajno: Ove fotografije su dokaz za to

 ≫ 

Ideja je bila da Dubai postane najveća svetska turistička atrakcija. Da li su uspeli u tome, šta vi mislite?

  • 5
dubai - Vesnine fotke Foto: Telegraf.rs

Grad budućnosti, čuda, luksuza, biznisa, moderne arhitekture, zabave, ali i paprenih cena... Kako bismo sve mogli da nazovemo Dubai, glavni grad istoimenog emirata?

Predloga je mnogo, ali jedno je sigurno: to je grad koji se razvija "brzinom svetlosti", i koji je za kratko vreme uspeo da napravi "brend od sebe", okupljajući bogate turiste, ali i biznismene i privrednike iz celog sveta.

U toku je Svetska izložba Dubai Expo 2020, na kojoj i Srbija ima svoj paviljon, a naše predstavnike i goste u Dubaiju juče je ganula proslava Dana državnosti Srbije, u velelepnoj Al Wasl dvorani, odnosno na nama dalekom Bliskom istoku.

Dubai se nalazi na obali Persijskog zaliva i jedan je od najvećih emirata u UAE, a vrlo je zanimljivo kako je nastao: zapravo, u svemu ima dosta mudrosti prilikom planiranja izgradnje jedne "nove" metropole.

Prestonica emirata Dubai nastala je sa jasnim ciljem, imajući u vidu da bogate naftne rezerve neće trajati večno. Stoga, šta bi drugo ovom delu sveta moglo da donese ogroman priliv novca, a da nije reč o internim poslovanjima? Naravno, magična reč je turizam.

Ideja je bila da Dubai postane najveća svetska turistička atrakcija, a po svemu sudeći, umnogome je prevazišao sebe. Sinonim je za luksuz i bogatstvo, ali je sigurno da neće svakome odgovarati - možda baš zbog toga.

Ovaj grad nudi jednu novu dimenziju i prema rečima onih koji su ga posetili - definitivno bi svako trebalo da vidi to "čudo" od grada, ali to ne znači da ćete u njemu pronaći svoju oazu. Cene su, pritom, paprene, i to ne samo u kafićima, hotelima i restoranima, već i u supermarketu.

Pogledajte šta je naša ekipa uspela da kupi u jednom marketu u Dubaiju za manje od 100 evra.

dubai - Vesnine fotke Foto: Telegraf.rs

Pompezni Dubai

S druge strane, čini se da u Dubaiju ne brinu o cenama, barem ono stalno, raznoliko stanovništvo, kakvo je specifično za Ujedinjene Arapske Emirate. Usred goruće energetske krize, građani Ujedinjenih Arapskih Emirata barem ne moraju da vode računa o ceni goriva.

Naime, litar tamo košta nešto iznad 70 RSD (prevedeno u našu valutu), a uglavnom se voze automobili koji koriste benzin. Prema aktuelnim podacima, specijal (95 oktana) i super (98 oktana) koštaju oko 2,8 dirhama, dok je dizel oko 3 dirhama.

Ali, ako se osvrnemo na arhitekturu, tu dolazimo do potpuno jedinstevnih građevina i objekata, pri čemu svaka od njih nosi prefiks "naj". Primera radi, Burdž Kalifa, poznata i kao Burdž Dubai, najviša je zgrada na planeti sa svojih 829.84 m visine.

Zanimljivo je kako se Dubai relativno brzo razvio, budući da je tek devedesetih godina krenula izgradnja objekata koje danas vidimo, a koje mnogi nazivaju modernim svetskim čudima.

Poređenja radi, dvaput je viša od Empajer stejt bildinga. Kako fotografije govore više od reči, u galerijama iznad možete pogledati zašto se Dubai s pravom naziva Gradom čuda i budućnosti.

Video: U Dubaiju se začula srpska muzika i zaigralo kolo povodom Dana državnosti Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toza NS

    16. februar 2022 | 09:21

    Draži su mi barok i gotika.

  • Džontra

    16. februar 2022 | 10:24

    Nije to ni približno našem čudu na vodi

  • Mi

    16. februar 2022 | 09:36

    Da li su ti sa standa poneli kupace da se bar okupsju jer tesko da ce stand imsti neki efekat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>