• 0
 ≫ 

Pufnasta panda sa ZOI napravila pometnju: 500 dolara za igračku, a akcije vrtoglavo rastu

 ≫ 

Bing Dwen Dwen vredi 17 puta više od maloprodajne cene, ako ne želite da čekate u redu u prodavnici

  • 0
Kina olimpijske igre Peking maskota Foto: Profimedia/Alexander Vilf/Sputnik

U toku su Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje traju do 20. februara, a osim sportista - glavna "zvezda" događaja je pufnasta panda, odnosno maskota Bing Dwen Dwen.

Obučena u odelo od leda, ova maskota postala je senzacija u Kini, pri čemu kupci po hladnoći stoje u redu cele noći kako bi svako dobio svoju plišanu verziju Bing Dwen Dwen-a.

Sigurno ste pitate kakve veze ima ova panda sa biznisom i ekonomijom?

Osim što vredi iznad 500 dolara kada se kupuje na sekundarnom tržištu, odnosno 17 puta više od maloprodajne cene, panda koja je maskota Zimskih OI u Kini ujedno utiče i na rast akcija kompanija. Mimo toga, i policija je morala da reaguje, tj. već je kaznila tri osobe zbog podizanja cena plišane igračke Bing Dwen Dwen, preneo je Blumberg.

U međuvremenu, desilo se nekoliko "bizarnih" situacija. Zaliha ovih igračaka je sve manje, a kako je ceremonija otvaranja OI pala usred Lunarne Nove godine, tako su mnoge fabrike koje proizvode Bing Dwen Dwen - bile zatvorene.

I to baš u momentu kada je potražnja za maskotom vrtoglavo porasla. Zhao Veidong, portparol Zimskih OI, rekao je da zvaničnici preduzimaju sve potrebne korake da poprave situaciju.

Istovremeno, akcije Beijing Yuanlong Yato Culture Dissemination Co., jednog od nekoliko licenciranih proizvođača za proizvode sa OI, porasle su 10 odsto.

Cultural Investment Holdings Co. koji je na šangajskoj berzi i koji je takođe licencirani proizvođač proizvoda - isto beleži porast vrednosti akcija.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>