• 3

Plenković izneo nove mere: Smanjuje se PDV na hranu, gas, ulaznice, proizvode za higijenu

Ograničenjem rasta cene električne energije, HEP će rasteretiti domaćinstva za oko 61,1 milion evra

  • 3
Majka i sin dete kupovina supermarket maska maske virus outbreak grocerystore Foto: Shutterstock

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas mere za ublažavanje udara snažnog poskupljenja energenata, hrane i druge robe na standard građana, u okviru paketa podrške vrednog 4,8 milijardi kuna (637,7 miliona evra).

Paket mera obuhvata poresko rasterećenje, odnosno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na određedne proizvode i usluge, ograničenje poskupljenja struje na 9,6 posto i gasa na najviše do 20 odsto, subvencije na cenu gasa za domaćinstva, povećanje naknada za socijalno ugrožene, isplatu jednokratne pomoći penzionerima.

- Mere će ići za tim da rast cena struje i gasa, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. Paket će biti izdašan i snažan, vodiće računa o najugroženijima, o preduzetnicima, o penzionerima i poljoprivrednicima - rekao je Plenković.

Ograničenjem rasta cene električne energije, Hrvatska elektroprivreda (HEP) će rasteretiti domaćinstva za oko 460 miliona kuna (61,1 milion evra), rekao je on, a prenosi Hina.

Mere za gas odnose se na podršku od 10 lipa po kilovatsatu (KWh) domaćinstvima koja koriste gas, koja će biti direktno ukalkulisana na računu za gas. Podršku će dobiti i mikro, mali i srednji preduzetnici s prosečnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh), u iznosu od 15 lipa po KWh.

U sistemu PDV-a, stopa na gas i toplotnu energiju biće trajno snižena sa 25 na 13 posto, koliko iznosi i smanjenje PDV-a za struju, dok će od 1. aprila ove do 31. marta iduće godine PDV na gas biti snižen na 5,0 procenata. Uz to, hrvatski premijer je najavio i smanjenje stope PDV-a na hranu sa 13 na 5,0 odsto.

Ta mera se odnosi na sveže meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dečju hranu, zatim na maslac i margarin - sa 25 na pet procenata, kao i na troškove u poljoprivredi (sadnice, đubrivo, pesticidi) sa 25 na 5,0 posto. Takođe će biti smanjen PDV na higijenske uloške i tampone sa 25 na 13 procenata, te na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe sa 25 i 13 posto na pet odsto.

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    16. februar 2022 | 13:53

    I daje penzionerima pomoć u odnosu na visinu penzije a ne kao kod nas svima isto,nije ni to dobro rešenje ali je svakako bolje nego kod tigra

  • Ćomi

    16. februar 2022 | 17:54

    Ovi naši će sve to podići za neki procenat jer treba para za puteve prema Drini, mostove, a i aerodrom u Trebinju treba izgraditi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>