• 4

Pismo upućeno bankama: "Pripremite se za nestanak struje i sajber napade"

Upozorenje je usledilo nakon što su regulatori u EU generalno poručili bankama da se pripreme za potencijalne ruske sajber napade

  • 4
Ukrajina, Rusija mapa karta Foto: Shutterstock

Centralna banka Litvanije je poručila bankama u zemlji da se pripreme za nestanak struje i sajber napade zbog, kako ocenjuje, rizika da rusko-ukrajinska kriza preraste u vojni sukob.

Rusija je danas nastavila da povlači vojsku, ali se tenzije i dalje osećaju.

Nestanak električne energije i pristup internetu su među "ekstremnim, ali mogućim" scenarijima na koje finansijske kompanije treba da budu spremne, navela je litvanska centralna banka u pismu koje je ostalim bankama poslato prošle nedelje, a u koje je uvid imao Rojters.

Rusija je, podsećamo, rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije. Litvanija, kao i susedne baltičke zemlje Letonija i Estonija, deli zajedničku električnu mrežu sa Rusijom, koja kreće iz Moskve.

"Rast geopolitičke napetosti u regionu dovodi do povećanih pretnji sajber-napadima, uključujući napade na ključnu informacionu infrastrukturu", upozorila je centralna banka Litvanije, ne imenujući potencijalne hakere.

Upozorenje je usledilo nakon što su regulatori u EU generalno poručili bankama da se pripreme za potencijalne ruske sajber napade, a neke finansijske kompanije putem igrica simuliraju uslove sajber rata, kako bi testirale svoju sposobnost da se odupru takvim napadima.

"Litvanske banke treba da imaju planove za vanredne situacije za sajber napade poput zlonamernih softvera (ransomver) i DDoS napada, kojima hakeri pokušavaju da preplave mrežu puštanjem velike količine podataka u saobraćaj", navela je ova centralna banka u pismu.

Dve ukrajinske banke bile su u utorak meta sajber napada, naveo je ukrajinski centar za bezbednost informacija u saopštenju, u kojem nagoveštava upiranje prsta na Rusiju.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • неко тамо

    16. februar 2022 | 14:39

    баш би желеле рат западне крвопије

  • Jole

    16. februar 2022 | 15:13

    Koliko su bedni, jadni i smešni ti zapadni skotovi.

  • Перагеније

    16. februar 2022 | 19:47

    Хехе, импотенција Запада и њихових подрепних мува постаје легендарна - ПА ОНИ су увели правила игре. СВИ рачунари користе мајкрософтове пакете препуне шпијунским поставкама и саобраћајем који се обично не види... И ОПЕТ кукају...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>