• 6

Mihajlović: Uprkos krizi u Ukrajini, Srbija ima dovoljno gasa

Naša zemlja je, podseća ministarka, prošle godine dobila još jedan pravac preko Bugarske, koji ne dotiče rutu preko Ukrajine

  • 6
Otvoreni Balkan Zorana Mihajlović / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da će "politička kriza u Ukrajini uticati na energetsku i finansijsku stabilnost celog kontinenta, ali da je Srbija obezbedila dovoljne količine gasa i za privredu i za domaćinstva".

Kaže da će proširenje domaćih skladišta gasa, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve gasa obezbediti stabilnost u gasnom sektoru i u Srbiji i u zemljama regiona, bez obzira na krizu u Ukrajini.

- Ovo zaista jeste ozbiljna kriza i pretnja velikih sila koja će se odraziti na čitav svet. Nije samo geopolitičko pitanje, niti pitanje energetsko-političkih sukoba, već je pitanje kako će se svet razvijati u narednim decenijama - kazala je ministarka, a saopšteno je iz njenog kabineta.

"Energetika je pitanje broj jedan"

- Sukob u Ukrajini će se odraziti na čitav kontinent, a cene gasa, ali i drugih energenata i energije uopšte, prema svim analizama i projekcijama - neće se smiriti, niti se vratiti na nivo pre 2021. godine. To će dalje značiti nove finansijske krize i probleme, na šta upozoravaju i Svetska banka i MMF - izjavila je Mihajlovićeva i dodala da je "prioritet Srbije diversifikacija dobavljača gasom, proširenje i izgradnja novih podzemnih skladišta gasa u Srbiji, kao i regionalni krizni plan i strateške rezerve ovog energenta".

- Što se tiče Srbije, mi smo doneli važne odluke, imamo dva pravca dotoka gasa. Ranije smo imali samo jedan pravac dotoka gasa preko Ukrajine i Mađarske i bili smo jako ranjivi i da je ostao samo taj, bili bismo u ozbiljnom problemu - kazala je.

Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

Srbija je, kako je podsetila, prošle godine dobila još jedan pravac, preko Bugarske, koji ne dotiče rutu preko Ukrajine. "Moje pitanje je zašto do sada nismo radili na proširenju skladišta, ja sam o tome pisala još 2002. i 2003. godine. Bilo je opuštene atmosfere, nije se mnogo razmišljalo o investicijama, ali ćemo sada raditi na tome", dodaje ministarka.

- Srbija ima dovoljne količine u ovom momentu, imamo krizni plan, znamo šta da radimo i ne očekujem da trpimo kada je snabdevanje, ali ćemo i finansijski da trpimo, jer ne možemo da utičemo na cene na tržištu.

- Naša ideja je da zajedno sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom pokušamo da napravimo zajedničke strateške rezerve gasa, o tome smo razgovarali i sa bugarskim premijerom nedavno. Previše smo mali, potreban nam je zajednički nastup - istakla je i ponovila da radove na izgradnji interkonekcije sa Bugarskom finansira EU i da se sve radi po pravilima i procedurama EU i EIB.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>