• 1

Ova zemlja je Rusiji sve "ljući" rival u Evropi: Naftni projekti u punom zamahu

Danska navodno planira da okonča sve aktivnosti na Severnom moru, ali Norveška ne odustaje od ulaganja u naftne i gasne kompanije

  • 1
Nafta, Norveška, Oil Rig Supply Boat at Bergen Harbor, Norway Foto: Shutterstock

Naftne i gasne kompanije u Norveškoj podigle su procene investicija za ovu godinu, u želji da iskoriste poreske olakšice iz ere pandemije - namenjene podsticanju privredne aktivnosti.

To pokazuje današnji izveštaj Nacionalnog zavoda za statistiku (ŠB).

Očekuje se da će taj najveći norveški poslovni sektor uložiti 159,5 milijardi norveških kruna ili 17,9 milijardi dolara u 2022. godini, u odnosu na 154,4 milijarde kruna (17,3 milijarde dolara) koliko je predviđano u novembru, saopštio je ŠB, a prenosi Rojtrers.

Ulaganja u ovoj godini će, ipak, biti manja za nekih 8,1 posto u poređenju sa 2021, naveo je ŠB, dodajući da će "u 2023. verovatno biti povećana, kako se veliki razvojni projekti budu ubrzavali".

Projekti koji tek treba da budu odobreni uključuju razvoj nalazišta nafte i gasa kompanija Aker BP i Ekvinor, u takozvanoj oblasti Noaka, kao i Ekvinorovog nalazišta nafte Arktik Visting.

Podsećamo, iako bi prema planu ova zemlja trebalo da maksimalno smanji štetne emisije do 2050, još letos se pisalo o tome da nastavlja investiranje u naftne projekte, tj. da je ovaj sektor u punom zamahu.

Susedna Danska, s druge strane, navodno planira da se drži ideje o okončanju svih aktivnosti na Severnom moru, ali Norveška, koja je najveći proizvođač nafte u Zapadnoj Evropi, nastavlja da nudi ugovore o istraživanju i proizvodnji vodećim kompanijama.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    17. februar 2022 | 17:57

    Kažu Norveška ima najviše el. Vozila i punionica za el. Vozila na svetu, okreću se ekologiji a vamo ulazu milijarde eura u naftu. Koga oni farbaju molim te.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>