• 6
 ≫ 

Viralni video gastarbajtera iz Nemačke: "Odričem se državljanstva ako svoju ruku gurnu u moj džep"

 ≫ 

Kazne za neprijavljivanje poreskih obaveza u Hrvatskoj iznose od 5.000 do 50.000 kuna

  • 6
Hrvatska zastavica zastava automobil putovanja Foto: Shutterstock

Hrvatska poreska uprava pozvala je domaće gastarbajtere na plaćanje neprijavljenog poreza.

U suprotnom, moglo bi im se dogoditi da ostanu bez krova nad glavom zbog poreza, i sa kaznama za neprijavljivanje poreskih obaveza, koje po svakoj godini iznose od 5.000 do 50.000 kuna

Prevedeno u našu valutu, to je raspon od 70.000 dinara do 700.000 dinara, i upravo o toj temi je i Telegraf Biznis pisao pre nekoliko dana.

Damir Lenart živi u Nemačkoj nekih 5-6 godina i na svom YouTube kanalu redovno izveštava o životu u toj zemlji, pre svega, osvrćući se na rad, troškove itd... Međutim, ovaj put, Damir se dotakao i teme koja je "pogodila" sve hrvatske gastarbajtere.

Njegova dva aktuelna videa nose nazive "Odričem se hrvatskog državljanstva ako svoju ruku gurnu u moj džep!" i "Može li dijaspora uzvratiti udarac za inostrani porez?".

U prvom snimku, Lenart kaže da je priču o porezu na neki način već prošao.

- Kad sam radio u Sloveniji, gde sam bio skoro 12 godina, takođe sam morao da predam poresku prijavu. Mi koji smo došli iz drugih država, imali smo probleme pre nego smo dobili stalne papire. Uglavnom, posle nekoliko godina boravka tamo rečeno mi je da nisam rezident Republike Slovenije, da se kao vozač kamiona ne zadržavam u toj zemlji dovoljno da bih bio rezident... - priča Damir.

Dalje kaže kako su mu rekli da "njegov interes nije okrenut prema toj državi". Rekli su mi da "vozim po Italiji i Francuskoj, dođem u Sloveniju da zaradim platu i onda te pare odnesem u Hrvatsku". To je, kaže Damir, bilo "100% ispravno".

- Ali, ja sam onda upitao, ako je više vremena provodim u Italiji i Francuskoj, zašto vi onda uzimate porez? - priča Damir dalje u svom video snimku. "Koliko je to kontradiktorno", dodaje.

Dve nedelje nakon postavljanja prvog videa, Damir je postavio i video koji se tiče odgovora dijaspore na inostrani porez. 

Inače, iz Hrvatske sada dolazi i ova vest. Sve nezaposlene osobe koje se nisu prijavile Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZ Z) mogle bi da ostanu bez zdravstvenog osiguranja, pišu mediji, uz procenu da bi zbog toga još 100.000 ljudi moglo u narednom periodu da se prijavi na biro rada.

HZ Z u okviru čišćenja registra i rešavanja problema "lažnih" osiguranika, priprema zakonske izmene kojima će vratiti odredbu po kojoj nezaposlena osoba stiče pravo na zdravstveno osiguranje samo ako je prijavljena na birou. Ta odredba je pre dvadesetak godina bila ukinuta, navodi se.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>