• 1
 ≫ 

Human gest evropske metropole: Stambeno obezbeđuju samohrane roditelje

 ≫ 

Koje uslove morate da ispunite da biste dobili subvencije grada?

  • 1
beč Foto: Stefan Steinbauer

Grad Beč veliku podršku daje samohranim roditeljima u pogledu pristupačnog stanovanja. U leto 2020. godine "samohrani roditelj" je uvršten kao kriterijum za dodelu subvencionisanih stanova u prestonici Austrije.

U periodu od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021. godine 383 osobe, koje poseduju bečku rezidencijalnu karticu, dobile su subvencionisane stanove kao samohrani roditelji. Žene su činile 96 procenata, a muškarci 4 procenta.

Većina njih, odnosno 60, odsto ima jedno dete, dok 30 odsto ima dvoje dece. Od ukupno 1.210 stanova koji su dodeljeni samohranim roditeljima - jedna trećina poseduje bečku rezidencijalnu karticu.

Preduslovi za dobijanje rezidencijalne kartice

- minimalno 17 godina starosti

- austrijsko državljanstvo ili status jednak državljanstvu

- dve godine prebivališta na jednoj adresi u Beču ili pet godina prebivališta na različitim adresama u Beču, u slučaju samohranih roditelja

- prihodi ispod gornje dozvoljene granice.

!Veoma sam zadovoljna što je rezidencijalna kartica za samohrane roditelje tako dobro prihvaćena. Samohrani roditelji koji ne iznajmljuju stan ili ne poseduju svoj stan poslednjih godinu i po dana imaju lakši pristup subvencionisanim stanovima", izjavila je Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za ženska pitanja i stanovanje.

Kategorija "samohrani roditelj" podrazumeva da osoba nema potpisan ugovor o zakupu stana, ne poseduje stan i ima najmanje jedno maloletno dete koje uglavnom živi sa njim.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>