• 0

Melanija ima novi hobi: Zove se NFT, a odakle stiže "putujući" novac?

Nekadašnja prva dama Amerike započela je aukciju u januaru za kolekciju NFT-ova, na Solana blokčejnu

  • 0
Melanija Tramp, NFT Foto: Shutterstock, Profimedia/ALEX EDELMAN / AFP

Melanija Tramp ima novi hobi. 

Čini se da su izvor sredstava za pobedničku ponudu na prvoj NFT aukciji Melanije Tramp sami kreatori projekta. Niz blokčejn transakcija pokazuje da je kriptovaluta korišćena za kupovinu nezamenljivog tokena nekadašnje prve dame Amerike - došla iz novčanika koji pripada entitetu, koji je prvobitno naveo projekat na prodaju.

Melanija je započela aukciju u januaru za kolekciju NFT-ova na Solana blokčejnu, sa umetničkim delima iz njene prve zvanične državne posete 2018. Trampova supruga je navela pobednika aukcije na svom sajtu, zajedno sa istorijom ponuda koja prikazuje NFT prodat za 1.800 SOL (sada vredi oko 185.000 dolara) pre tri nedelje.

Kolekcija pod nazivom "Šef države" bila je jedna od mnogih planiranih aukcija za koje je Melanija rekla da će je objavljivati u "redovnim intervalima", kada je najavila pokretanje svog NFT poduhvata u decembru.

Transakcije koje je pregledao Blumberg pokazuju da je 23. januara digitalni novčanik naveden kao kreator njenog NFT-a - preneo 372.657 USDC, stabilne koine vezane za američki dolar, u drugi novčanik koji je kasnije poslao 1.800 SOL na treću adresu. Taj treći je na sajtu naveden kao pobednik aukcije.

Potom je 27. januara originalni novčanik poslao 1.800 SOL nazad na drugu adresu novčanika, prema blokčejn transakcijama. O rekordu transakcija je ranije izvestio Vice.

Donald i Melanija Tramp Donald i Melanija Tramp / Foto: Tanjug/AP

U saopštenju, Kancelarija Melanije Tramp je navela:

"Priroda blokčejn protokola je potpuno transparentna. Shodno tome, javnost može da vidi svaku transakciju, a ona je olakšana u ime kupca treće strane".

Svaka transakcija na blokčejnovima kriptovaluta se beleži u javnoj knjizi da bi svako mogao da vidi, dodaje njujorška agencija, a analiza transakcija od početka do kraja može pružiti uvid u kretanje novca. Uobičajeno je da investitori i kreatori u prostoru poseduju više novčanika, pa čak i da premeštaju imovinu između njih.

Ta sloboda je ustupila mesto nekim akterima u prostoru da istovremeno kupuju i prodaju istu imovinu i - u nekim slučajevima - veštački podižu njenu cenu. Proces je poznat kao "wash trading". Ranije ovog meseca, izveštaj Chainalysis-a pokazao je da su NFT trgovci "pranjem" ostvarili čak 8,9 miliona dolara profita u 2021.

 

Trgovanje pranjem je zabranjeno u konvencionalnim hartijama od vrednosti i fjučersima. Ali, NFT-om se trguje na neregulisanom tržištu i, kao nova klasa imovine, nije označen kao hartija od vrednosti. Nejasno je da li je vrednost Melanijinog NFT-a "naduvana" kretanjem novca kroz novčanike.

Ona je prošle godine postala najnovija slavna ličnost koja je pokušala da unovči pomamu za NFT-om, pošto su digitalni kolekcionari sve više prelazili u mejnstrim. Tokeni, koji kombinuju svet kriptovaluta i blokčejna, predstavljaju "hranu" za maloprodajne trgovce i profesionalne investitore.

Kolekcija "Šef države" uključivala je paket od tri umetnička dela: beli šešir širokog oboda koji je Melanija nosila u državnoj poseti, akvarel sliku bivše prve dame SAD i digitalno umetničko delo NFT sa vizuelnim pokretima.

Video: Njegove ruke su jako skupe: Jednu frizuru pravi po 10 sati i naplati preko 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>