• 1
 ≫ 

Na hiljade žena u Saudijskoj Arabiji se prijavilo za posao mašinovođe: Konačno im je dozvoljeno

 ≫ 

Mašinovođe će biti izabrane nakon godinu dana plaćene obuke koja počinje 15. marta

  • 1
Železnička stanica, Saudijska Arabija Foto: Profimedia/AFP/BANDAR ALDANDANI

Više od 28.000 Saudijki prijavilo se za 30 mesta mašinovođa, nakon što je ta zemlja dozvolila ženama da se bave tim zanimanjem.

Španska kompanija "Renfe" saopštila je da su se, u samo mesec dana nakon što je oglas postavljen, hiljade kandidatkinja prijavile da voze "metak-vozove" na liniji između dva najsvetija islamska mesta - Meke i Medine.

Kompanija "Renfe" je odgovorna za rukovođenje brze železnice u toj arapskoj kraljevini.

Kandidatkinje su između 22 i 30 godina starosti. Oko 14.000 njih je prošlo prvu fazu testova. Mašinovođe će biti izabrane nakon godinu dana plaćene obuke koja počinje 15. marta.

Mogućnosti za zapošljavanje saudijskih žena su donedavno bile ograničene na zanimanja kao što su učiteljice i medicinski radnici, jer su morale da poštuju stroga pravila rodne segregacije. Ženama nije bilo dozvoljeno čak ni da voze u kraljevstvu do 2018. godine.

Saudijska Arabija je dozvolila ženama da voze automobile 2018. i da putuju u inostranstvo bez muškog staratelja 2019. godine. Prošle godine su mediji takođe preneli da same ili razvedene, kao i udovice, mogu da žive bez muškog staratelja ili njegove dozvole.

Iako je proteklih godina bilo pomaka na polju ženskih sloboda, žene i dalje žive pod velikim ograničenjima u odnosu na muškarce.

Video: Ortački pozdrav Putina i saudijskog princa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cedo

    17. februar 2022 | 23:01

    A moja zivi kako oce ide u njivu kad oce. E to je demokratija i ima s... kad oce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>