• 2
 ≫ 

Nekada ribarsko selo, danas grad-luka koji brine o svojim građanima: Nove mere zbog troškova života

 ≫ 

Paket mera singapurske vlade vredan nekoliko stotina miliona dolara

  • 2
Singapur Singapur / Foto: Pixabay

Singapurski ministar finansija Lorens Vong najavio je u petak paket od 500 miliona singapurskih dolara (372 miliona dolara) za podršku poslovima i preduzetnicima, kao deo svojih budžetskih predloga, dodajući da će vlada pružiti odvojenu ciljanu pomoć za sektor avijacije koji je u nezavidnoj situaciji.

Vlada Singapura je u protekle dve godine izdvojila blizu 100 milijardi dolara kako bi ublažila uticaj pandemije na svoje ljude, preduzeća i privredu.

Vong je takođe rekao da će vlada izdvojiti paket od 560 milionadolara kako bi pomogla Singapurcima da se izbore sa rastućim troškovima života. On je rekao da vlada pomno prati rizik od rasta inflacije i troškova života, koji je podstaknut oporavkom globalne tražnje usred kontinuiranih poremećaja u lancu snabdevanja, a posebno rastom cena energije.

Singapur predviđa da će se njegova ekonomija ove godine povećati za 3-5%. Monetarna uprava Singapura pooštrila je svoje postavke politike u januaru u svom prvom potezu van ciklusa u poslednjih sedam godina. Očekuje se da će se ponovo pooštriti na sastanku o politici zakazanom za april. Bazna inflacija grada-države za 2022. predviđa se na 2-3%, a ukupna inflacija na 2,5-3,5%.

Singapur - od ribarskog sela do najprometnije svetske luke

Početkom 19. veka na mestu današnjeg Singapura postojalo je samo malo ribarsko selo, koje zahvaljujući britanskoj kolonizaciji postalo britanski posed i sedište Britanske istočnoindijske kompanije.

Singapur može da zahvali "nebesima" jer su mu  dodelila jedinstven geografski položaj. Ovaj grad-luka se nalazi na važnom putu između Indijskog okeana i Južnog kineskog mora i sa svojim ogromnim kapacitetom čini jednu od najprometnijih svetskih luka.

Brodovi isplovljavaju i uplovljavaju u luku na svakih deset minuta, dok je u luci stacionirano više od 600 brodova u svakom trenutku. Roba utovarena na dokovima Singapura meri se  milionima tona.

Najveći prosperitet Singapur beleži posle procesa dekolonizacije i sticanja nezavisnosti 1965.  Građani Singapura jedni su od najbogatijih ljudi sveta.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. februar 2022 | 09:11

    SVAJCARSKA U AZIJI GDE SVE RELIGIJE ZIVE U SLOZI !!! DISCIPLINA I RAD A CISTOCA NA ZAVIDNOM MESTU !!! DIVAN GRAD DRZAVA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>