• 1

Mere za zapošljavanje teže zapošljivih u našoj zemlji: Ko koliko dobija novca, kakvi su uslovi za poslodavce

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 31. marta, a rok za podnošenje zahteva za meru javnih radova ističe 15. marta

  • 1
U SAD, novčanu pomoć države zatražilo je 38,6 miliona trenutno nezaposlenih lica

Foto: Pixabay

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) predstavila je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije aktivne mere zapošljavanja za 2022. godinu čiji je akcenat na kategorijama teže zapošljivih osoba.

Predstavnici NSZ-a na onlajn predstavljanju govorili su o standardnim merama u koje spadaju stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem, pripravništvo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja, obuka na zahtev poslodavca za nezaposlene, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, subvencija za samozapošljavanje i javni radovi.

Za ove namene planirano je 6.55 milijardi dinara, a NSZ očekuje da će u mere finasijske podrške zapošljavanju biti uključeno 20.165 nezaposlenih, od kojih je 2.285 osoba sa invaliditetom.

Javni pozivi i konkursi za učecšće merama raspisani su 31. decembra prošle godine, a najveći broj njih će biti otvoren do 30. novembra 2022. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar 2022. godine.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 31. marta, a rok za podnošenje zahteva za meru javnih radova ističe 15. marta.

Kao i prethodnih godina, težište mera je teže zapošljivim kategorijama osoba u koje spadaju mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i osobe u statusu viška zaposlenih.

Predstavnica NSZ-a Biljana Žirić rekla je da se subvencija poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih osoba isplaćuje jednokratno radi zapošljavanja mladih do 30 godina bez srednje škole, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, stariji od 50 godina , Romi osobe s invaliditetom, radno sposobni korisnice novčane socijalne pomoći, nezaposleni koji su na evidenciji duže do 12 meseci i žrtve porodičnog nasilja.

Precizirala je da ova mera traje 12 meseci, a visina subvencije je od 200.000 do 250.000 dinara po osobi, u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne samouprave u kojoj se mera sprovodi.

"Iznosi se uvećavaju za 20 odsto za osobe s invaliditetom, radno sposobne korisnike socijalne pomoći, mlade u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama i žrtve porodičnog nasilja i kreću se od 240.000 dinara pa do 300.000 dinara", rekla je Žirićeva.

Poslodavac može da podnese više zahteva 

Dodala je da u toku kalendarske godine poslodavac može da podnese više zahteva, u zavisnosti od svojih potreba za zapošljavanjem.

Žirić je navela da mera javnih radova traje četiri meseca, da se na njoj angažuje najmanje tri osobe sa invaliditetom ili pet nezaposlenih, a javni radovi se sprovode u oblastima socijalne zaštite i humanitarnog rada, održavanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životne sredine i prirode, a za osobe s invaliditetom i u oblasti kulture.

Dodala je da nezaposleni koji obavljaju javne radove dobijaju mesečnu naknadu od 22.000 dinara. Žirić je navela da realizacija mera samozapošljavanja traje godinu dana, uz korišćenje jednokratne subvnecija u iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 dinara za nezaposlene sa invaliditetom.

Biljana Jelenković iz NSZ-a predstavila je mere zapošljavanja osoba s invaliditetom po posebnom Zakonu o poslovnoj rehabilitaciji po kome poslodavac ima pravo da, ukoliko zapošljava osobu sa invaliditetom za poslove za koje ona nema radno iskustvo, na državnu pomoć u visini 75 procenata zarade sa porezima i doprinosima na 12 meseci, što je oko 550.000 dinara godišnje po jednom ugovoru.

Ona je dodala da poslodavac može da u slučaju otkaza na to mesto zaposli drugu osobu s invaliditetom.

Jelenković je rekla da je druga mera po Zakonu o poslovnoj rehabilitaciji da se poslodavcu refundiraju troškovi za zapošljavanja osoba s invaliditetom drugog stepena.

To podrazumeva da NSZ refundira angažovanje radnog asistenta u trajanju od 12 meseci, ukoliko novozaposlenom treba stručna podrška za obavljanje posla i refundira troškove tehničko-tehnološkog prilagođavanja radnog mesta za osobu s invaliditetom drugog stepena.

Subvencija za asistenta je oko 700.000 dinara godišnje, a za prilagođavanje radnog mesta iznosi do 400.000 dinara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simke

    18. februar 2022 | 18:18

    Znači subvenciju može da dobije i domaći privrednik i to čak 200.000 din po radniku ako zaposli radnika od 50+ godina, a ove mukice privrednici iz inostranstva samo 10.000 eura po radniku i ne moraju da čekaju da napuni 50 godina. Sjajno!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>